Kerkliedwiki 5 jaar.png
Kom naar de 12e Kerkliedwiki Schrijfdag op 17 november in Amersfoort!
info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki 5 jaar.png Kerkliedwiki bestaat 5 jaar! Wie ons steunt met € 10,- krijgt een leuk aandenken: de unieke Ubi-cari-tas.

De 12e Kerkliedwiki Schrijfdag is op 17 november 2018. Wees welkom en meld je aan: info@kerkmuzieknetwerk.nl

'k Geloof in God de Vader, die uit niets

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
'k Geloof in God de Vader, die uit niets
Vorm Strofelied
Herkomst
Taal Nederlands
Land Nederland
Periode eind 20ste eeuw
Tekst
Dichter Lenze L. Bouwers
Metrisch 10-9-8-9-8-8-9-8-9-8
Muziek
Herkomst Deputaten voor de gezangen benoemd door de Generale Synode van Leeuwarden 1920
Solmisatie 6-1-1-3-3-6-4-3-2-3
Gebruik
Liturgie Credo
Getijde v/d dag Avond
Liedbundels
Gereformeerd Kerkboek Gezang 123
Gereformeerd Kerkboek 2017 176

'k Geloof in God de Vader, die uit niets is een berijming van de Apostolische Geloofsbelijdenis door Lenze L. Bouwers. De naam van de componist van de melodie is onbekend.

Opname beluisteren

Samenzang in De Kandelaar in Amersfoort. Egbert Minnema, orgel.

Tekst

De tekst is auteursrechtelijk beschermd en kan daarom hier niet worden weergegeven.

Ontstaan

Dichter Lenze L. Bouwers (1940) uit Dalfsen maakte voor het Gereformeerd Kerkboek van 1986 een nieuwe berijming van de Apostolische Geloofsbelijdenis. In het Gereformeerd Kerkboek van 1975 stond een berijming van Johannes Eusebius Voet uit de Enige Gezangen, waarvan de tekst als achterhaald werd beschouwd.

Inhoud

Zoals ook bij andere hertalingen van Bouwers, heeft de dichter wat meer woorden en dus ook coupletten nodig dan het origineel. Zowel de berijming van Johannes Eusebius Voet als van die Bouwers berijmen niet alleen de letterlijke tekst van de Twaalf artikelen, maar verwerken ook zinsneden uit de Heidelbergse Catechismus.

Muziek

De Gereformeerde Kerk vrijgemaakt gebruikten tot 1975 de Enige gezangen. Als een voorganger daaruit gezang 7 (of gezang G) liet zingen, werd niet de afgedrukte melodie gezongen, maar een andere melodie. Die afgedrukte melodie was een vereenvoudiging van de melodie van Wij geloven allen in één God bij het berijmde Credo van Maarten Luther. Probleem van die oude melodie was, dat de accenten van melodie en tekst op veel plaatsen in het lied niet overeenkwamen. Vanaf 1920 kwam dan ook een melodie in omloop die wel recht deed aan de verhouding tussen woord en toon. In dat jaar gaven de Deputaten voor de gezangen van de Generale Synode van Leeuwarden een melodie vrij voor gebruik in de Gereformeerde Kerken. Nu zijn deputaten geen componisten, dus blijft de vraag wie dan de componist van de melodie is. Journalist Peter Sneep heeft organist en componist Dirk Jansz. Zwart (1917-2002) horen zeggen dat diens vader Jan Zwart (1877-1937) de melodie zou hebben geschreven. De oude Zwart zou dat aan zijn zoon hebben verteld. Bewijs dat Jan Zwart de componist is, is er (nog) niet.

Muziekuitgaven

Hymnologische informatie

Culturele informatie

Literatuur

Externe links

Beginnetje 2.png Dit artikel is helaas nog slechts een beginnetje.
Voor meer beginnetjes zie de categorie Kerkliedwiki:Beginnetje lied