Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Wanneer alles diep van binnen pijn doet

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is te vinden in de volgende veelgebruikte liedbundel(s):
Zangen van Zoeken en Zien 371
Mogelijk staat het ook in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
Wanneer alles diep van binnen pijn doet
Het water zal stenen breken
Genre Koorlied
Vorm Canon
Herkomst
Taal Nederlands
Land Nederland
Tekst
Dichter Michele Najlis
Muziek
Componist Tom Löwenthal
Gebruik
Thema Ziekte
Vertrouwen
Liedbundels
Zangen van Zoeken en Zien 371
Als daar muziek voor is 12

Wanneer alles diep van binnen pijn doet is een lied met als titel Het water zal stenen breken. De tekst is van Michele Najlis, de muziek is van Tom Löwenthal.

Opname beluisteren

  • Op de cd Tussen de tijd van het NieuwLiedfonds (1997).

Tekst

De tekst wordt hier niet volledig weergeven. De kern van het lied is als een canon uitgewerkt:

Ga dan als een zalm tegen de stroom in
met alle razernij van je woede.
Wanhoop niet.
het water zal stenen breken.

Inhoud

Dit lied brengt onder woorden dat een onderdrukkende buitenwereld je van jezelf kan vervreemden. En Michèle Najlis, een dichteres uit het Nicaragua van voor de sandinistische revolutie, wist daar alles van. Wanneer je geen macht meer hebt over je eigen handelen, misschien zelfs over je eigen lichaam, wanneer je onvoldoende invloed hebt op de werkelijkheid om je heen, dan kan dat een ervaring geven alsof je jezelf kwijt bent. Maar de laatste zes regels roepen op het daarbij niet te laten, jezelf bijeen te rapen en met alles wat in je is je te verzetten tegen die werkelijkheid. De slotregels geven de belofte dat het niet vergeefs zal zijn. Met een zinspeling op de uitdrukking dat de waterdruppel de steen uitholt, wordt het vertrouwen uitgesproken dat zelfs de meest weerbarstige werkelijkheid niet bestand zal zijn tegen die zachte volharding: 'het water zal stenen breken'. Het doet sterk denken aan de bekende uitspraak van Henriëtte Roland Holst dat de zachte krachten zeker zullen winnen.

Muziek

Geschreven voor meerstemmig koor, solist, gemeente en piano. Driedelig: eenstemmig koor, solist en vrouwenkoor, allen in canon.

  • Een verstild begin, van binnenuit gezongen. Een eenstemmig koor, verdeeld over vrouwen en dan weer mannen, versterkt dit.
  • Prachtige pianopartij met een eigen melodielijn.
  • Dan de oproep van de solist om tegen de stroom in te gaan, die wordt overgenomen door het vrouwenkoor.
  • Tot slot volgt dan de instemming van allen met de canon aan het einde.
  • De toonzetting van 'wanhoop niet' spreekt zeer tot de verbeelding. Je kunt het elkaar al zingend toeroepen. Als je het maar vaak genoeg zingt, kun je het misschien geloven!
  • Opmerkelijk is dat de naam van een god niet wordt genoemd, maar haar/zijn aanwezigheid wel voelbaar kan worden bij het zingen. Om jezelf en elkaar moed in te zingen. Elke dag!

(Bron: Als daar muziek voor is, p. 153)

Culturele informatie

Het lied beschrijft het gevoel van vervreemding en wanhoop dat een zieke kan ervaren. Gezien de blogartikelen waarin het gedicht op internet wordt geciteerd, vertolkt de tekst met name de gevoelens van mensen die lijden aan een geestesziekte.