Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Hoofdpagina

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Welkom op Kerkliedwiki


Wat is Kerkliedwiki?
Kerkliedwiki is een online encyclopedie met achtergrondinformatie over kerkliederen. Over het ontstaan en de inhoud. Maar ook over de makers ervan: tekstdichters en componisten. Kerkliedwiki helpt bovendien uitvoerenden van kerkmuziek (koren, musici) op weg met praktische informatie en wijst de weg naar relevante bladmuziek. Meer lezen over de achtergronden en de opzet van Kerkliedwiki.
Etalage
Hier vind je de links naar de liedbeschrijvingen in Kerkliedwiki waar we trots op zijn. Bijvoorbeeld omdat die al zeer compleet zijn, zeer speciale informatie bevatten, of veel slimme doorverwijzingen naar goede bronnen bevatten. Naar de Etalage.
Bijbelregisters
Welke liederen passen er bij een bepaalde bijbeltekst? In deze wiki willen we werken aan het ultieme register van alle liederen bij de bijbelplaatsen, uit alle bundels bij elkaar gebracht. Alle liederen in het nieuwe Liedboek zijn nu opgenomen. Aanvullingen van andere bundels zijn van harte welkom.
Registers Liturgisch gebruik (in voorbereiding)
Welke liederen passen bij een speciaal moment in het liturgisch jaar of bij liturgische momenten? Deze wiki moet snel de weg wijzen naar alle passende liederen op liturgisch gebruik. Nu nog niet compleet, maar al bruikbaar voor bijvoorbeeld de Paastijd.
Zoeken in categorieën (bèta)
We ontwikkelen een handige zoekfunctie om eenvoudig naar liederen te kunnen zoeken die voldoen aan bepaalde criteria. Deze functie is nog niet af, maar je kunt er al mee experimenteren. Laat vooral even weten wat je ervan vindt.
Lied uitgelicht (in voorbereiding)
Speciale aandacht voor een lied dat past bij deze tijd, waarover iets bijzonders te vertellen valt, of wat nieuw is ingevoerd in de Kerkliedwiki. Dat kun je binnenkort vinden in de rubriek Lied uitgelicht.
Auteurs in de spot (in voorbereiding)
Kerkliedwiki bevat niet alleen informatie over de kerkliederen, maar ook over de makers ervan. We geven hier straks regelmatig speciale aandacht aan een dichter of vertaler of aan een componist.
Wist je dat (in voorbereiding)
Over kerkliederen en liturgie zijn heel veel boeiende dingen te vertellen. Je kunt daar diepgravend studie van maken, maar kleine details kunnen al heel inspirerend zijn. We presenteren je binnenkort graag kleine of grappige weetjes over kerkliederen. En die worden regelmatig ververst.
PORTALEN PER LIEDBUNDEL
Per liedbundel is er (of komt er) een speciaal toegangsportaal om rechtstreeks naar de liederen uit die collectie te kunnen gaan.
Liedboek Zingen en bidden in huis en kerk
Liedboek detail.jpg
In mei 2013 verscheen het Liedboek, een bundel met circa 1500 liederen. Het Liedboek bevat het volledige Geneefse psalter, andere psalmvormen en een grote collectie liederen en liturgische gezangen voor gebruik in de eredienst. Ook zijn er liederen opgenomen voor gebruik in andere vieringen en leefkringen. Naar inhoud Liedboek.
Tussentijds
Tussentijds detail.jpg
In 2005 verscheen de bundel Tussentijds met een selectie uit de nieuwe liederen die waren ontstaan na 1973. Deze bundel moest voorzien in de behoefte aan nieuw materiaal in afwachting van een nieuw Liedboek. Naar inhoud van Tussentijds.
Liedboek voor de Kerken
Liedboek voor de kerken detail.jpg
In 1973 verscheen het Liedboek voor de Kerken, met daarin de 150 Geneefse psalmen en 491 gezangen. Naar inhoud Liedboek voor de Kerken.
Zingend Geloven
Zingend geloven detail.jpg
Zingend Geloven is een reeks van acht bundels met kerkliederen die zijn verschenen na 1973. Liederen hieruit zijn al eerder opgenomen in Tussentijds en in Liedboek Zingen en bidden in huis en kerk. Dit portaal brengt je bij de volledige inhoudsopgave van deze bundels. Naar inhoud Zingend Geloven.
Gezangen voor Liturgie
Gezangen voor liturgie detail.jpg
Gezangen voor Liturgie is een bundel met ..... liturgische gezangen, vooral in gebruik in de Rooms-katholieke kerken. Dit portaal brengt je bij de volledige inhoud van Gezangen voor Liturgie.
Evangelische Liedbundel
Evangelischeliedbundel.jpg
De Evangelische Liedbundel is samengesteld door De Stichting Evangelisch Werkverband voor gebruik in gemeenten met een evangelische gerichtheid van het gemeenteleven. Naar inhoud Evangelische Liedbundel.
Naast de verzamelbundels met liederen, bestaan er ook bundels met liederen van één of enkele auteurs. Die bundels vind je (binnenkort) in het overzicht auteursbundels.
INFORMATIE VOOR WIKI-AUTEURS
Schrijfwijzer
Heb je specifieke kennis van bepaalde liederen of genres? En wil je meewerken aan het vullen van de Kerkliedwiki? Je bent van harte welkom! Lees eerst de informatie in de Schrijfwijzer er eens op na. Daar vind je aanwijzingen voor het type informatie en de bronnen die je kunnen helpen.
Auteursinstructies
Wil je informatie invoeren, dan kun je in de auteursinstructies vinden hoe dat technisch het meest eenvoudig gaat.
Knip-en-plak-codes
Voor diverse onderdelen uit de liedbeschrijvingen zijn er knip- en plakcodes beschikbaar. Je kunt die eenvoudig knippen/kopiëren en plakken op de pagina die je wilt maken.
Schrijfdagen
Wat is er leuker dan samen een start maken met het invullen van een aantal liederen? Momenteel bereiden we een aantal schrijfdagen voor. Dagen waarop je met hulp van experts en met de bronnen erbij aan de slag gaat met een paar liederen. En natuurlijk worden die ook samen gezongen. Meer informatie volgt, maar je kunt je belangstelling ook al melden door e-mail te sturen.

Liedbundels logo klein.jpg

Kerkliedwiki is een initiatief van Stichting Kerkmuziek Netwerk.