Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Willem Johan van der Molen

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Geboren Broek op Langedijk, 9 december 1923
Overleden Orvelte, maart 2002
Rechten Beschermd t/m 1 januari 2073
Dbnl-profiel

Willem Johan van der Molen (Broek op Langedijk 9 december 1923 – Orvelte maart 2002) was een Nederlands dichter en prozaschrijver .

Leven

In 1946 debuteerde Van der Molen met de bundel Gered voor vannacht, poëzie met een sterk mythisch gehalte. De poëziebundel Sous-terrain (1949) verscheen als eerste deeltje in de poëziereeks De Windroos. Die vroege poëzie blijkt gevoed door een existentieel-filosofische problematiek en benadrukt vooral de leegte en eenzaamheid van een absurd bestaan.

Na deze bundel verscheen Tien tenen en elf ribben (1953), een psychologische roman die in de literaire kritiek weinig waardering kreeg. Daarna volgde de poëziebundel De onderkant van het licht (1954), waarmee Van der Molen zich revancheerde. Deze bundel werd in 1956 bekroond met de Van der Hoogtprijs. Intussen was hij medewerker geworden van het tijdschrift Columbus.

Blijkbaar heeft Van der Molen zich miskend gevoeld als dichter en prozaschrijver, want lange tijd verschijnt er vrijwel niets meer van hem. Vanaf de zestiger jaren manifesteert hij zich nog vrijwel uitsluitend als de dichter van ultra korte gedichten, met name van haiku’s. Daarbij hervormde hij de haiku op een sterk persoonlijke manier en onderwierp het genre aan zijn eigen specifieke poeticale opvattingen. In die tijd werd hij redacteur van Vuursteen (1981-…), het kwartaalorgaan van de Nederlandse en Vlaamse Haiku centra. In 1991 richtte hij zijn eigen tijdschrift op voor het korte gedicht: Kortheidshalve (1991-2002).

Haiku’s van Van der Molen verschenen in o.m. Op een grasstengel klimmen (1984). In 1986 verscheen een bloemlezing uit zijn poëzie onder de kenmerkende titel Over het hoofd gezien. Na zijn overlijden werd hij geëerd met een speciale bijdrage van The World Haiku Association.

(Bron: dbnl.org)

Liederen