Kerkliedwiki bundels.png
Wie ons steunt met € 10,- krijgt een leuk aandenken: de unieke Ubi-cari-tas
info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki bevat nu informatie over ruim 4.500 liederen! Wie ons steunt met € 10,- krijgt een leuk aandenken: de unieke Ubi-cari-tas.

De eerstvolgende Kerkliedwiki Schrijfdag wordt gehouden in het najaar 2019 in Amersfoort (datum volgt). Aanmelden of meer weten over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Anton Ent

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Anton Ent
Pseudoniem Henk van der Ent
Geboren Rotterdam, 20-01-1939
Dbnl-profiel – Wikipedia

Anton Ent is het pseudoniem van Henk van der Ent (Rotterdam 1939). Hij publiceerde ook als Marieke Jonkman.

Anton Ent publiceerde 14 gedichtenbundels, o.a. Man van twee wegen, een zeer persoonlijke reflectie op de 150 psalmen. In zijn teksten komen veel bomen, planten en vogels voor, ook in de selectie in Liedboek Zingen en bidden in huis en kerk (2013) is dat zichtbaar: in het gedicht de waterhoen en het riet, p. 1491, bijvoorbeeld. Hij zat als kind in de Breepleinkerk in Rotterdam, de bloeitijd van de gereformeerde stadskerken, en maakte de teloorgang mee; ook zelf nam hij afstand van de vorm van geloven in zijn jeugd. Maar de psalmen laten hem levenslang niet los. Daarbij verschuift zijn godsbeeld.

Hij schreef de tekst voor het lied De merel fluit als morgenopening. De laatste regels, 'U bent nabij /zolang ik roep, zolang ik fluit/ van U waarin ik schuil', kan naar de vorm verwijzen naar de lijsterbes, de boom waarin de merel schuilt. Maar kiest Ent niet ook voor dit onpersoonlijke woord om naar de inhoud een al te persoonlijke God te vermijden?

Externe Links

Informatie over Anton Ent op Wikipedia