Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

De Kerkliedwiki Adventskalender, elke dag een mooi lied uitgelicht! Kerkliedwiki:Adventskalender/2022

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Anton Ent

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Anton Ent
Pseudoniem Henk van der Ent
Geboren Rotterdam, 20 januari 1939
Dbnl-profiel – Wikipedia (nl)

Anton Ent is het pseudoniem van Henk van der Ent (Rotterdam 1939). Hij publiceerde ook als Marieke Jonkman.

Anton Ent publiceerde 14 gedichtenbundels, o.a. Man van twee wegen, een zeer persoonlijke reflectie op de 150 psalmen. In zijn teksten komen veel bomen, planten en vogels voor, ook in de selectie in Liedboek Zingen en bidden in huis en kerk (2013) is dat zichtbaar: in het gedicht de waterhoen en het riet, p. 1491, bijvoorbeeld. Hij zat als kind in de Breepleinkerk in Rotterdam, de bloeitijd van de gereformeerde stadskerken, en maakte de teloorgang mee; ook zelf nam hij afstand van de vorm van geloven in zijn jeugd. Maar de psalmen laten hem levenslang niet los. Daarbij verschuift zijn godsbeeld.

Hij schreef de tekst voor het lied De merel fluit als morgenopening. De laatste regels, 'U bent nabij /zolang ik roep, zolang ik fluit/ van U waarin ik schuil', kan naar de vorm verwijzen naar de lijsterbes, de boom waarin de merel schuilt. Maar kiest Ent niet ook voor dit onpersoonlijke woord om naar de inhoud een al te persoonlijke God te vermijden?

Liederen

Externe Links

Informatie over Anton Ent op Wikipedia