Kerkliedwiki bundels.png
Wie ons steunt met € 10,- krijgt een leuk aandenken: de unieke Ubi-cari-tas
info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki bevat nu informatie over ruim 4.500 liederen! Wie ons steunt met € 10,- krijgt een leuk aandenken: de unieke Ubi-cari-tas.

De eerstvolgende Kerkliedwiki Schrijfdag wordt gehouden op zaterdag 30 november 2019 in Amersfoort. Aanmelden of meer weten over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Brandend van verlangen

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is te vinden in de volgende veelgebruikte liedbundel(s):
 Zingt Jubilate 448 
Mogelijk staat het ook in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
Brandend van verlangen
Vorm Lied met refrein
Tekst
Dichter André Troost
Metrisch 6-5-6-5/6-5-6-5
Muziek
Componist Wim ter Burg
Solmisatie 6-6-7-1-2-1-7-6
Gebruik
Kerkelijk jaar Paasnacht
Kerstnacht
Liturgie Lichtritus
Liedbundels
Zingt Jubilate 448
 ZGel 4-20   ZGez 151 

Brandend van verlangen is een lied voor de Paasnacht, geschreven door André Troost en op muziek gezet door Wim ter Burg.

Opname beluisteren

Tekst

De tekst van het keervers (refrein) luidt:

Kaars van God gegeven,
schitter in dit uur,
Christus, wees ons leven,
wees ons vreugdevuur.

Ontstaan

De dichter schreef dit lied als 'meditatie bij de kaars van Kerst', waarbij hij de volgende toelichting gaf: "Het gaat over Hem die het licht der wereld is, de kaars die zichzelf heeft opgebrand: Christus, ons vreugdevuur, de waakvlam, de wachter, de vuurkolom in onze woestijn." In zowel Zingend Geloven als Zingt Jubilate is het lied ingedeeld als lied bij het ontsteken van de nieuwe kaars in de Paasnacht.

Inhoud

Uit het 'Commentaar bij Zingend Geloven, IV,20' nemen we de volgende toelichting over: Midden in die Paasnacht, de 'doodsnacht' wordt er steeds luider geroepen: het licht van Christus! En dan schijnt plotseling de 'witte toorts van licht' (strofe 1). Het refrein (keervers) verbindt de 'kaars van God gegeven' aan het Licht der wereld, Christus, 'ons vreugdevuur'. Dit licht is nodig, omdat de tijd donker is (strofe 2) en de vrede bewaakt moet worden (strofe 3). Ook is dit licht nodig als teken van verzoening en hoop (strofe 4) en als 'vlam die niet te doven naar de dag verwijst' (strofe 6). De kaars brandt als het ware van verlangen om 'Gods gezicht' te laten zien en dat 'gezicht' is herkenbaar in 'liefde, onbevangen, / vrolijk levenslicht' (strofe 7).

Muziek

Muziekuitgaven

Hymnologische informatie

Culturele informatie

Literatuur

Externe links