Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Daar is het daglicht

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Daar is het daglicht is een liturgisch oratorium voor Pasen. De tekst is van Michaël Steehouder; de muziek is van Chris van Bruggen, Anneke van der Heide en Peter Rippen.

Inhoud

In dit oratorium worden schepping en verrijzenis sterk met elkaar verbonden, naar een oude traditie in de liturgie. Zoals de schepping Gods antwoord is op de chaos en de leegte van ‘in den beginne’, zo is Christus’ opstanding het antwoord op de chaos en leegte die zijn dood naliet. Schepping en opstanding zijn - hoe wankel en onzeker ons geloof ook is - ons enige houvast tegen chaos en leegte.

De schepping wordt bezongen in zes trefwoorden: Licht, Adem, Mensen, Aarde, Vuur en Water. De vier oer-elementen zijn erin te herkennen (lucht, aarde, vuur en water). Het zevende deel gaat over de Verrijzenis. Hierin wordt niet alleen het verrijzenisverhaal zelf verteld, maar ook het Emmaüsverhaal.

Veel bijbelverhalen zijn geen historische gebeurtenissen. Ze gebeuren nu, vandaag met ons. Of misschien ook niet, en aanvaarden we de leegte. Leven is van zeven dagen, lief en leed, verdriet en licht. Pasen viert het licht waarin we geloven, waarop we wachten, waarop we hopen, waarmee we leven en waarnaar we uitzien.

Muziek

Het oratorium is geschreven voor spreekstem(men), solisten (sopraan en tenor), gemengd koor en gemeente. Instrumentaal: piano, orgel, 2 fluiten, cello.

Liederen

In het oratorium zijn de volgende liederen opgenomen

Licht

Mens

Aarde

Lucht

Vuur

Water

Leven

Gebruik

Het oratorium kan als concert worden uitgevoerd, waarbij ook voor het publiek een rol is weggelegd.

Het kan ook als liturgie gevoerd worden. Als paasviering kan het oratorium in twee delen worden gesplitst. Het eerste deel wordt gevierd in de paasnacht, en het eindigt bij het Verrijzenisgezang. Op paasochtend wordt het hele laatste deel Verrijzenis gevierd, waarbij dus het slot van de nachtviering wordt herhaald.

Publicatiegegevens

  • Michaël Steehouder e.a. (2009). Daar is het daglicht. Liturgische oratorium. Partituur. Gorinchem: Uitgeverij Narratio. ISBN 9789052634102
  • Michaël Steehouder e.a. (2009). Daar is het daglicht. Liturgische oratorium. Koorboek. Gorinchem: Uitgeverij Narratio. ISBN 9789052634005
  • CD gezongen door het koor van de Pepergasthuiskerk te Groningen.

Alle uitgaven te bestellen bij Uitgeverij Narratio

Bijzonderheden

  • De partituur is met spiraalband uitgegeven.
  • Achter in de partituur staat de notatie voor de gemeente; de eigenaar van de partituur is vrij om die in te passen in de eigen gedrukte orde van dienst.

Beluisteren

De afzonderlijke liederen zijn te beluisteren op de betreffende pagina's in deze kerkliedwiki. De meeste liederen uit het oratorium zijn tevens te beluisteren in onderstaande video.

Uitvoering door het oecumenisch koor 'het Erfdeel'