Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

De Eeuwige leeft

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is niet te vinden in één van de veelgebruikte liedbundels.
Mogelijk staat het wel in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
De Eeuwige leeft
Beurtspraak tafelgebed
Deel van Ordinarium Op de berg
Vorm Beurtzang
Herkomst
Taal Nederlands
Land Nederland
Periode 2008
Tekst
Dichter Andries Govaart
Muziek
Componist Christiaan Winter
Gebruik
Liturgie Tafelgebed
Liedbundels
De weg die je goeddoet 43

De Eeuwige leeft is de beginregel van de beurtspraak bij het tafelgebed van Andries Govaart. De toonzetting is van Christiaan Winter.

Opname beluisteren

Tekst

De tekst is auteursrechtelijk beschermd en kan daarom hier niet worden weergegeven.

Ontstaan

Deze beurtspraak maakt onderdeel uit van het Ordinarium ‘Op de berg’ en is geschreven in opdracht van de Bergkerk in Amersfoort. In 2008 hebben zij Andries Govaart en Christiaan Winter de opdracht gegeven tot het schrijven van een nieuw Ordinarium (zonder credo). Niet alleen nieuwe muziek, maar ook nieuwe teksten. De wens was om het compact te houden en de klassieke onderdelen uit te breiden met een aantal acclamaties. Het zou moeten leiden tot een muzikale en tekstuele eenheid in plaats van ‘een samenraapsel van losse onderdelen van verschillende makers’.

Inhoud

De Heer zal bij u zijn, de Heer zal u bewaren. Deze toezegging die in de toekomende tijd wordt geplaatst is hier vertaald in de bevestiging of het belijden: ‘De Eeuwige leeft en waakt over ons’.
Verheft uw hart, wij zijn met ons hart bij Heer. De uitnodiging om ons hart te verheffen kun je heel letterlijk en lijfelijk nemen: ga staan en daarmee gaat ook je hart omhoog. Daarnaast heeft het ook een spirituele betekenis: om je helemaal, ook met je liefdescentrum te richten op God. Govaart hertaalde het daarom tot ‘wij richten ons op en zien uit naar God’. Daarbij merkt hij op, dat gaan staan ook de opstandingshouding is.
De derde tweespraak is een oproep om God te danken en de inleiding op de prefatie. ‘Dank aan de Eeuwige, met hart en ziel: dank’.

Muziek

Zettingen

Bewerkingen om te zingen

Bewerkingen om te spelen

Muziekuitgaven

Hymnologische informatie

Culturele informatie

Literatuur

Externe links

Voetnoten