Kerkliedwiki bundels.png
Wie ons steunt met € 10,- krijgt een leuk aandenken: de unieke Ubi-cari-tas
info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki bevat nu informatie over ruim 4.500 liederen! Wie ons steunt met € 10,- krijgt een leuk aandenken: de unieke Ubi-cari-tas.

De eerstvolgende Kerkliedwiki Schrijfdag wordt gehouden op zaterdag 30 november 2019 in Amersfoort. Aanmelden of meer weten over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

De Heer komt met het woord van zijn verbond

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is te vinden in de volgende veelgebruikte liedbundel(s):
 Zingt Jubilate 672 (b)   Oud-Katholiek Gezangboek 765 (a) 
Mogelijk staat het ook in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
De Heer komt met het woord van zijn verbond
Lied van het taalverbond
Vorm Strofelied
Tekst
Dichter Muus Jacobse
Bijbelplaats Hooglied 8:6-7
Metrisch 10-11-10-11
Muziek
Componist Juul Ouwehand (a)
Joost Termont (b)
Solmisatie 5-3-4-5-5-6-1-1-7-1 (a)
6-1-1-7-1-2-6-1-7-6 (b)
Gebruik
Thema Trouw en huwelijk
Liedbundels
Zingt Jubilate 672 (b)
Oud-Katholiek Gezangboek 765 (a)
 OV 212   ZGel 2-109 (a) 

De Heer komt met het woord van zijn verbond is een lied van Muus Jacobse, op muziek gezet door zowel Juul Ouwehand (1921-2015) als Joost Termont (*1962).

Opname beluisteren

Tekst

Ontstaan

In de verzamelbundel van Muus Jacobse, 'Het oneindige verlangen' (1982) is deze tekst onder de titel 'Lied van het taalverbond' opgenomen (pag. 212).

Inhoud

De menselijke relatie die wij huwelijk noemen berust op en rust in de taal, op 'het woord van zijn verbond' (strofe 1). God spreekt, en wij mensen antwoorden, zijn verantwoordelijk (voor onszelf en voor elkaar). In dit lied is God de eerste 'spreker', de mens is de eerstaangewezen 'antwoorder'; zo werkt dit taalverbond. De antwoorden van mensen lokken weer andere antwoorden uit (naar God toe en naar de naaste), zij vormen woorden 'van vlees en bloed uit ons geboren' (strofe 1). En zo worden de lijnen verder getrokken en maken geschiedenis. Bij beloften van trouw hoort 'dit teken van zijn trouw' en wij mensen worden 'geroepen om het te beamen' (strofe 2), dat wil zeggen: het waar te maken in een leven van toewijding en geduld ten opzichte van de ander. Daarom dragen mensen een naam, om aangesproken te kunnen worden. God zelf legt 'onze handen in elkaar' (strofe 3) en zegent het 'woord van het verbond', dat in heel ons doen en laten, in onze taal bevestigd dient te worden.

Muziek

Bij de melodie van Juul Ouwehand: De toonsoort van het lied is g kleine terts. De omvang loopt van d' tot d", een octaaf, waarvan de hoogste noot in regel 2 en 4 wordt gehaald. De meenste regels hebben een opvallend grote omvang. Regel 1: een kleine sext; regel 2: een grote sext; regel 3: een kwart; regel 4: een octaaf. De melodie kent op veel momenten sterke overeenkomsten met diverse Geneefse psalmmelodieën. Het begin van het lied is geënt op het begin van Psalm 93.

Muziekuitgaven

Hymnologische informatie

Culturele informatie

Literatuur

Toelichting:

  • Organist & Eredienst, feb.2001, blz.36 (W.Pendrecht/W.Kloppenburg)

Externe links