Kerkliedwiki bundels.png
Wie ons steunt met € 10,- krijgt een leuk aandenken: de unieke Ubi-cari-tas
info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki bevat nu informatie over ruim 4.500 liederen! Wie ons steunt met € 10,- krijgt een leuk aandenken: de unieke Ubi-cari-tas.

De eerstvolgende Kerkliedwiki Schrijfdag wordt gehouden op zaterdag 30 november 2019 in Amersfoort. Aanmelden of meer weten over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

De vijand heeft geen Rots om op te bouwen

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is niet te vinden in één van de veelgebruikte liedbundels.
Mogelijk staat het wel in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
De vijand heeft geen Rots om op te bouwen!
Het lied van Mozes - IV
Vorm Strofelied
Herkomst
Periode 1967
Tekst
Dichter Tom Naastepad
Bijbelplaats Deuteronomium 32:31-43
Metrisch 11-11-10-4
Muziek
Melodie Psalm 101
Herkomst Loys Bourgeois 1551
Liedbundels
 DWG 44-IV   LL 9-IV 

Het lied van Mozes was voor Tom Naastepad aanleiding tot het schrijven van een vierdelige 'suite', waarbij alle liederen geschreven zijn op een psalmmelodie in de hypo-Ionische toonsoort. De vijand heeft geen Rots om op te bouwen! is het vierde en laatste lied uit de suite.

Tekst

In zijn maandbrief aan de Araunagemeente, waar Naastepad voorganger was, schrijft hij: 'Mozes zingt zijn lied! Hij zingt zijn tweede lied! Het eerste lied heeft hij gezongen na de doortocht door de Schelfzee. Dat was een geboortelied. De Heer heet daar een verlossend krijgsman. Het tweede lied - waarvan het hier beschreven lied een berijmde versie vormt (red./ES) - is een stervenslied. De Heer is daar een werken van zijn eigen eer.' De kwaliteit van de dichter Naastepad blijkt direct uit de eerste strofe van dit lied:

 De vijand heeft geen Rots om op te bouwen!
Hij heeft geen eer! Hij zal alleen vertrouwen
op eigen kracht, en die loopt uit zijn hand
weg als los zand...

Muziek

Naastepad koos voor de berijming van Mozes' lied vier psalmmelodieën in de hypo-Ionische toonsoort, i.c. Psalm 89, 56, 123 en 101.

Literatuur

Het lied is o.a. gepubliceerd in 'Het lied op andere lippen', waarin het volledige oeuvre van Naastepad is opgenomen. De redactie van deze bundel schreef op p. 323-324 een uitvoerige toelichting bij deze vierdelige 'suite' bij het (tweede) lied van Mozes.