Kerkliedwiki bundels.png
Wie ons steunt met € 10,- krijgt een leuk aandenken: de unieke Ubi-cari-tas
info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki heeft nu een dagelijkse podcast: Luistertroost! Ons alternatief, nu veel kerkdiensten zijn gestopt. Zo houden we de lofzang en de troost van liederen gaande.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

De waarheid is het huis waarin wij wonen

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is niet te vinden in één van de veelgebruikte liedbundels.
Mogelijk staat het wel in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
De waarheid is het huis waarin wij wonen
Vorm Strofelied
Herkomst
Taal Nederlands
Land Nederland
Periode 1966
Tekst
Dichter Jan Wit
Bijbelplaats Johannes 8:30-36
Metrisch 11-10-11-10
Muziek
Componist Juul Ouwehand (a)
Melodie Psalm 110 (melodie) (b)
Solmisatie 1-5-5-4-4-6-6-3-4-5-5 (a)
Liedbundels
 ZGel 3-72(a) 
Jan Wit schreef het bijbellied De waarheid is het huis waarin wij wonen oorspronkelijk op de melodie van Psalm 110. In de meeste publicaties is echter de melodie van Juul Ouwehand opgenomen.

Tekst

Ontstaan

Het lied van Jan Wit - theoloog, musicus en hymnoloog - werd geschreven ter gelegenheid van het veertigjarig ambtsjubileum van prof. dr. E.L. Smelik, voorzitter van de toenmalige hervormde Gezangencommissie.

Inhoud

Het lied is de neerslag van het schriftgedeelte uit Johannes 8, waar gesproken wordt over de waarheid, die vrijmaakt. De vrijheid, waarin mensen leven kunnen, is gevestigd in het huis van de waarheid. De taal, het woord maakt ons duidelijk 'wat dat beduidt' (strofe 1). Helder en vertrouwd worden die dingen pas, wanneer ze benoemd kunnen worden, onder woorden gebracht. Het gaat daarbij om 'samen spreken' (strofe 2) en om 'de volle zeggenschap, het vrije woord' (strofe 3). Het gaat dus altijd weer om de mensen in hun taal. En om in de taal te leven is er geestkracht nodig, adem (strofe 3). Dan is het huis sterk genoeg, 'waarin de mensheid wonen kan' (strofe 4).

Muziek

Het ritme van dit lied is opgebouwd uit afwisselend tweedelige en twee driedelige ritmes. Ouwehand noteert de regelparen aaneensluitend; een halve rust scheidt de regelparen. De d-kleine terts melodie beweegt zich van d (eengestreept) naar d (tweegestreept). Het melodisch verloop van de topnoten is zeer beheerst. Gelijkmatig zoekt de melodie haar hoogste toon via de opbouw van regel 1 naar de tweede regel. Even gelijkmatig daalt ze weer af via de beklemtoonde noten c en bes in regel 3.

Zettingen

De zetting in de begeleidingsbundel van 'Zingend Geloven' is voor vocaal en instrumentaal gebruik geschikt.