Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 9.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 9.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Nieuw: VIERkamp, ons veelzijdige muzikale evenement rond liturgie en kerkmuziek op 19 juli. Thema: troost in het kerklied Lees meer over inhoud en aanmelding

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

E&R-liedbundel 2

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
E&R-liedbundel 2
Uitgever Vereniging Evangelisatie en Rekreatie
Jaar 1995

In 1990 bracht de vrijgemaakt-gereformeerde Vereniging Evangelisatie en Rekreatie (E&R) - een organisatie voor campingevangelisatie door jongeren - een nieuwe liedbundel uit, de E&R-liedbundel 1. De vereniging had voor die tijd al verschillende malen een liedbundel in eigen beheer gemaakt en bestemd voor intern gebruik voor de medewerkers van de campingprojecten. Omdat in die bundels bij de liederen geen muzieknotatie was afgedrukt, ontstond er een ongewenste wildgroei aan melodievarianten tussen de verschillende teams van de vereniging.

Eind jaren tachtig van de twintigste eeuw ontstond de behoefte aan weer een nieuwe bundel, waaraan het toenmalige E&R-bestuur de eis stelde dat er bij de liederen noten zouden worden afgedrukt. Omdat dat de bundel duurder zou maken, besloot de ingestelde liedbundelwerkgroep dat de bundel in bredere kring verkocht zou worden. Dat werd een groot succes. Nadat de bundel in 1990 was verschenen, kochten vele leden van Gereformeerde Kerken vrijgemaakt de bundel en er werd ook buiten het evangelisatiewerk veel uit gezongen. Dat maakte diverse herdrukken nodig en leidde uiteindelijk ook tot een vervolgbundel, de E&R-liedbundel 2, die in 1995 verscheen. In de eerste bundel werden vijftig berijmde psalmen overgenomen uit het Gereformeerd Kerkboek, editie 1975. Verder een aantal gezangen en uit het Liedboek voor de kerken, liederen uit de bundel Opwekkingsliederen. Onder de leden van E&R werd een enquête gehouden met de vraag welke liederen zij graag uit de vorige bundel(s) in de nieuwe bundel wilden opnemen.

In de tweede bundel werden nog meer Opwekkingsliederen. De samenstellers zochten en vonden verder liederen uit vooral eigen (vrijgemaakt-gereformeerde) kring, onder andere via de rubriek 'Lied van de maand' uit het Nederlands Dagblad. Zo kwamen er liedteksten in de bundel terecht van Ria Borkent, Henk Folkers en Johan Klein op muziek van Bert Duijst, Peter Sneep en Dirk Zwart. Een andere bron waren de bundels Liedjes rond de Bijbel en Nieuwe liedjes rond de Bijbel van Jan Visser en Nando van Essen. Verder werd een aantal Duits- en Engelstalige liederen opgenomen.