Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Gij, Eeuwige, gloeiend van liefde

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is te vinden in de volgende veelgebruikte liedbundel(s):
Zangen van Zoeken en Zien 380
Mogelijk staat het ook in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
Gij, Eeuwige, gloeiend van liefde
Als morgenrood / O aeterne Deus
Herkomst
Titel O aeterne Deus
Taal Latijn
Land Duitsland
Periode Middeleeuwen
Tekst
Dichter Jannet Delver
Muziek
Componist Tom Löwenthal
Gebruik
Kerkelijk jaar Adventstijd
Liturgie Drempelgebed
Afsluiting
Geloofsgetuige Hildegard von Bingen
Trefwoord Vriendschap
Liedbundels
Zangen van Zoeken en Zien 380
Als daar muziek voor is 27

Gij, Eeuwige, gloeiend van liefde is een lied met tekst van Jannet Delver naar O aeterne Deus van Hildegard von Bingen (1098-1179). De muziek is van Tom Löwenthal.

Opname beluisteren

Met dank aan het Nieuw LiedFonds

Tekst

Gij, Eeuwige gloeiend van Liefde
die vrienden maakt voor het leven,
die voordat alles was geschapen
uw enige - als morgenrood dat voor de zon opgaat - verwekte,

roept Gij ons weg uit nood en bitterheid
en voert ons op de wegen van uw vreugde.

Inhoud

Een vreugdevol gebed dat de in liefde geborgen relatie tussen God en mens beschrijft. Liefde die al dateert van vóór de schepping omdat, volgens een middeleeuwse opvatting, ook Christus al bestond vóór de schepping. Hij die zonder zonden was zou, in het middeleeuwse denken, dat ook Hildegard eigen was, immers niet van een zondig mensenkind kunnen afstammen.

Morgenrood zien we vóór de zon opkomt. Het morgenrood verbind de nacht met de dag. Zoals Christus door zijn komst de mensen weer met God wil verbinden. En in advent zou je kunnen zeggen dat het Morgenrood het licht is van de (weder)komst van hét Licht der wereld: Jezus Christus. In dit lied klink een vreugdevol, hoopvol gebed dat gaat over de in liefde geborgen relatie tussen God en mensen. Liefde die al dateert van voor de eerste dag van de schepping.

Hildegard is gegrepen door de schoonheid en overvloeiende goedheid van God die in zijn schepping doorklinkt. Mogelijk is die eindeloze stroom aan beelden ook een poging om haar eigen visioenen, het licht dat ze daarin gezien heeft, in woorden te vatten. Woorden die steeds maar weer tekort schieten en daarom weer om andere beelden en liederen vragen.

Muziek

Geschreven voor sopraan, meerstemmig koor, gemeente, viool en orgel. De thematische herhaling (eerst solistisch, dan met gemeente) heeft het karakter van een mantra. En weerspiegelt tegelijkertijd een opbloeiende wens. Te zingen als openingsgebed gedurende de adventsweken. Na toespraken of lezingen over de Eeuwige. Ook geschikt als slotlied. In combinatie met Over genade als het gaat over het thema vriendschap. Dit lied is een parel, aldus Ton Honing en Simone Huisman, de pastores die commentaar gaven op de liederen van deze cd. Dus niet te vaak zingen, zuinig op zijn.

Hymnologische informatie

Het lied is opgedragen aan Wilna Wierenga