Kerkliedwiki bundels.png
Wie ons steunt met € 10,- krijgt een leuk aandenken: de unieke Ubi-cari-tas
info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki verzorgt een wekelijkse podcast: Luistertroost! Onze alternatieve omgang met het kerklied, nu samen zingen in de kerk niet kan. Zo houden we de lofzang en de troost van liederen gaande.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Gij komt tot ons, gans onverwacht

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is te vinden in de volgende veelgebruikte liedbundel(s):
 Zingt Jubilate 715 
Mogelijk staat het ook in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
Gij komt tot ons, gans onverwacht
Lied der duizend dingen
Tekst
Herkomst Adeleyd
Metrisch 8-7-8-7-8-8-7
Muziek
Componist Frank Grypdonck
Solmisatie 2-4-5-6-6-5-4-5
Gebruik
Thema Doop
Trouw en huwelijk
Uitvaart
Liedbundels
Zingt Jubilate 715
Bavoliedboek 314

Gij komt tot ons, gans onverwacht is een lied op tekst van Zuster Adeleyd, getoonzet door Frank Grypdonck (1938-).

Opname beluisteren

Tekst

Ontstaan

Inhoud

Ignace de Sutter schrijft: ' De tekst van het lied bezingt over vier zevenregelige strofen de goedheid van de Heer, die ons tegemoet komt in de vele eenvoudige dingen van 'elke dag' (strofe 1), naderhand gespecificeerd in de prille vreugde van de 'morgen' (strofe 2), de arbeid en de warmte van de 'volle dag' (strofe 3) en het afscheid van de dingen, waarvan de 'avond' het aangrijpend zinnebeeld is (strofe 4). In de strofen 2, 3 en 4 wordt de gang van het hele mensenleven weerspiegeld: strofe 2 handelt over de geboorte, strofe 3 over de volwassenheid en de laatste strofe over de dood. Dit maakt het lied geschikt voor meerdere momenten, zoals een doopviering ( 'in 't kind dat lacht' strofe 2), het huwelijk ('in liefde ook van man en vrouw', strofe 3) en bij een uitvaartdienst ('in 't afscheid dat het laatste is', strofe 4).' Volgens Frits Mehrtens is het een liturgisch 'poly-functioneel' lied.

Muziek

Muziekuitgaven

Hymnologische informatie

Culturele informatie

Tekst en melodie werden in 1980 ten gehore gebracht in het IKON-radioprogramma Liturgie en Kerkmuziek en gepubliceerd, met vierstemmige zetting, in 'Wat er niet in het liedboek staat' (nr. IV).

Literatuur

Ignace de Sutter bespreekt dit lied in zijn bundel 'De lofzang van alle tijden : een derde reeks hymnologische studies over het kerklied in de oecumene', 1983, p. 277-282, ISBN 9026478186.

Externe links