Kerkliedwiki bundels.png
Wie ons steunt met € 10,- krijgt een leuk aandenken: de unieke Ubi-cari-tas
info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki verzorgt een wekelijkse podcast: Luistertroost! Onze alternatieve omgang met het kerklied, nu samen zingen in de kerk niet kan. Zo houden we de lofzang en de troost van liederen gaande.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

God vond hem in de woeste wildernis

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is niet te vinden in één van de veelgebruikte liedbundels.
Mogelijk staat het wel in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
God vond hem in de woeste wildernis
Het lied van Mozes
Vorm strofelied
Herkomst
Taal Nederlands
Land Nederland
Periode 1967
Tekst
Dichter Tom Naastepad
Bijbelplaats Deuteronomium 32:10-22
Metrisch 10-10-10-7-11-11-11-6
Muziek
Melodie Psalm 56 (a)
Herkomst Genève 1562 (a)
IWVL (b)
Solmisatie 1-6-5-1-1-2-3-4-3-2 (a)
1-1-1-6-6-1-7-6-6-5 (b)
Gebruik
Bijbels persoon Mozes
Liedbundels
Abdijboek 164 (b)
De woorden gezongen 44-II (a)
Het lied op onze lippen 9-II (a)

Het lied van Mozes was voor Tom Naastepad aanleiding tot het schrijven van een vierdelige 'suite', waarbij alle liederen geschreven zijn op een psalmmelodie in de hypo-Ionische toonsoort. God vond hem in de woeste wildernis is het tweede lied uit de suite.

Opname beluisteren

  • Melodie van Psalm 56 gespeeld door Karel van Ingen volgens de notatie in Liedboek 2013:

Tekst

In zijn maandbrief aan de Araunagemeente, waar Naastepad voorganger was, schrijft hij: 'Mozes zingt zijn lied! Hij zingt zijn tweede lied! Het eerste lied heeft hij gezongen na de doortocht door de Schelfzee. Dat was een geboortelied. De Heer heet daar een verlossend krijgsman. Het tweede lied - waarvan het hier beschreven lied een berijmde versie van vormt (red./ES) - is een stervenslied. De Heer is daar een werken van zijn eigen eer.' Hoewel noch de thematiek van dit schriftgedeelte noch de melodie van Psalm 56 waarop de tekst geschreven is, heel toegankelijk zijn, valt er van de regels van het gedicht dat Naastepad schreef, toch wel te genieten. Een beknopte illustratie die bij de schrijver van dit stukje een glimlach op de lippen brengt:

Hij liet hem voortgaan als een boer die trots
zijn land beziet en 't komend vruchtgenot,
Hij liet hem honing slurpen uit de rots,
olie droop uit de stenen...

Muziek

Naastepad koos voor de berijming van Mozes' lied vier psalmmelodieën in de hypo-Ionische toonsoort, i.c. Psalm 89, 56, 123 en 101.

Literatuur

Het lied is o.a. gepubliceerd in 'Het lied op onze lippen', waarin het volledige oeuvre van Naastepad is opgenomen. De redactie van deze bundel schreef op p. 323-324 een uitvoerige toelichting bij deze vierdelige 'suite' bij het (tweede) lied van Mozes.