Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Henk van 't Veld

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Dr. Henk van 't Veld is neerlandicus, oud-rector van het Ichthus College in Veenendaal, en een dichter van kerkliederen. Hij schreef o.a. een berijmde tekst bij alle zondagen van de Heidelbergse Catechismus die zijn opgenomen in de bundel Weerklank.

Werken

Van ‘t Veld berijmde in de jaren 1963-1969, toen hij als taalkundige voor de Gereformeerde Zendingsbond naar Kenia was uitgezonden, 25 psalmen en Engelse liederen als ‘Welk een vriend is onze Jezus’ in het Swahili, voor de jonge Hervormde Kerk van Oost-Afrika. Ook schreef hij nieuwe liederen.

In latere jaren was Van ‘t Veld onder andere met de christelijk-gereformeerde predikant ds. Jan van Amstel uit Ede betrokken bij de Stichting Geestelijk Lied Gereformeerde Gezindte, die met de bundel Uit aller mond liederen voor de huiskamer en het kerkelijk verenigingsleven aanreikte. Van ‘t Veld schreef er tal van liederen voor, waaronder berijmingen van Amazing Grace (Gena van God) en Just as I am (Zoals ik ben), liederen die in de Engelssprekende wereld een begrip zijn. De stichting verzorgde tevens drie bundels met kinderliederen (onder andere van Van ‘t Veld): Ook uit de mond der kinderen.

Verder werkte Van 't Veld, lid van een ‘gereformeerde-bondsgemeente’, als lieddichter mee aan ‘Schriftberijmingen van de Christelijke Gereformeerde Kerken’. In 2007 publiceerde hij Wegwijzer naar Christus, met daarin voor elke ‘zondag’ een lied bij de Heidelbergse Catechismus.

Publicaties

  • Met Mond en hart - Bekende liederen, hun achtergrond en hun boodschap, Buijten & Schipperheijn Motief Amsterdam, 176 pagina’s (2011?).
  • Ik wil zingen van mijn Heiland - berijmde liederen bij alle zondagen van de Heidelbergse Catechismus - Boekencentrum (2013).

Liederen