Kerkliedwiki bundels.png
Wie ons steunt met € 10,- krijgt een leuk aandenken: de unieke Ubi-cari-tas
info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki bevat nu informatie over ruim 4.500 liederen! Wie ons steunt met € 10,- krijgt een leuk aandenken: de unieke Ubi-cari-tas.

De eerstvolgende Kerkliedwiki Schrijfdag is op zaterdag 30 maart in Amersfoort. Aanmelden of meer weten over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Ieder, alles, kleinste en grootste

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Ieder, alles, kleinste en grootste
Over de schepping
Herkomst
Titel O quam mirabilis
Taal Latijn
Land Duitsland
Periode 12e eeuw
Tekst
Dichter Jannet Delver
Muziek
Componist Mariëtte Harinck
Gebruik
Geloofsgetuige Hildegard von Bingen
Thema Schepping
Liedbundels
 ADM 17 

Ieder, alles, kleinste en grootste is een lied van Jannet Delver naar een lied van Hildegard von Bingen (1098-1179) O quam mirabilis. De titel van het lied is Over de schepping. De muziek is van Mariëtte Harinck.

Opname beluisteren

  • Dit lied staat op de cd Hildegard van Bingen van het Nieuw LiedFonds uit 2000.

Tekst

De tekst is auteursrechtelijk beschermd en kan daarom hier niet worden weergegeven.

Ontstaan

Geïntrigeerd door het leven en werk van Hildegard von Bingen besloot het Nieuw LiedFonds een deel van haar liederen te laten bewerken voor gebruik in de hedendaagse liturgie. Jannet Delver vertaalde een aantal Latijnse liturgische teksten en werkte ze om tot eigentijdse liederen. Vaak meer geïnspireerd door de geest van Hildegard dan door de letter van de middeleeuwse tekst.

Inhoud

Een tekst over het wonder van de schepping. Gods adem is de bron van de schepping en al het geschapene weerspiegelt zich in de ogen van een enkel mens. Het totale werk van Gods handen, van 'de diepste zee' tot 'de hoogste berg' is terug te vinden in iedere mensengestalte.

Muziek

Geschreven voor meerstemmig koor, gemeente en piano. Zingen in een pittig tempo. Precies op de tel inzetten. Zowel de zinsnede 'weten van God' als de frase 'een zweempje van adem' vragen om muzikale beheersing en niet al te grote uitbundigheid. Daarom zingt de gemeente deze strofen niet mee. Eventueel te zingen door sopraansolo, met zachte begeleiding van alten en tenoren.

Liturgisch gebruik

Dit lied bevat een veelheid aan beelden. Door het beeld van de schepping zou het geschikt zijn als lied aan het begin van de liturgie of als inleiding op de lezing. Het 'zweempje van adem' zou een thema van een dienst kunnen zijn waarin het lied wellicht meerdere malen gezongen kan worden.