Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Jaap Zijlstra

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Volledige naam Jacob Roelof Zijlstra
Geboren Wassenaar, 5 september 1933
Overleden Amsterdam, 22 december 2015
Rechten Beschermd t/m 1 januari 2086
Dbnl-profiel

Jacob Roelof (Jaap) Zijlstra (Wassenaar, 5 september 1933 - Amsterdam, 22 december 2015) was een Nederlandse dichter, schrijver en predikant.

Leven

Zijlstra groeide op in een timmermansgezin en volgde mulo. Daarna werkte hij als boekhouder bij de gemeente en in een meubelfabriek; in de avonduren haalde hij zijn praktijkdiploma. Na zijn militaire diensttijd was hij tien jaar administrateur op het Rijnlands Lyceum. Hij is sinds 1967 gereformeerd predikant, nadat uit kerkelijk jongerenwerk en activiteiten bij Youth for Christ zijn talent bleek om jongeren bij de kerk te betrekken.

Werken

Als dichter debuteerde hij bij uitgeverij Callenbach met Voor de gelukkige vinder (1965). Hij heeft ruim twintig dichtbundels gepubliceerd, soms met een specifiek thema (zoals Onder mijn groene huid over zijn militaire diensttijd). Verder zijn er van hem een roman, twee novelles, liederen, beschouwelijke teksten en verspreide verhalen verschenen. Hij droeg een aantal liederen bij aan het Liedboek voor de Kerken (1973) en het Liedboek Zingen en bidden in huis en kerk (2013). Onder de titel 'Van harte brengen wij U lof. Liederen' kwam in 1997 een bundel liederen uit (Kampen).

Zijlstra is vaste voorganger geweest in Duurswoude, Delfzijl, Vorden en Amsterdam; ook heeft hij in veel andere plaatsen gepreekt. In de jaren tachtig presenteerde hij voor de NCRV vier jaar het programma Kerkepad, een rondgang langs kerken in Nederland. In 1983 kwam hij tijdens een preek in Ermelo voor zijn homoseksuele geaardheid uit. Vervolgens heeft hij veel homoseksuele mensen, en later ook mensen met aids, pastoraal begeleid. Zijlstra's Verzamelde gedichten verschenen in 2010 bij uitgeverij Kok. In dat jaar kreeg hij ook de Dr. C. Rijnsdorp Prijs voor zijn hele oeuvre.

Tot 8 december 2015 plaatste Jaap Zijlstra dagelijks rond middernacht een gedicht op zijn Facebookpagina. Hij stopte daarmee wegens ziekte. Hij overleed enkele weken later op 82-jarige leeftijd.

(Bron: Wikipedia)

Liederen

Liederen opgenomen in Liedboek Zingen en bidden in huis en kerk:

Liederen

Gefilmde biografie

Jaap Zijlstra deel I en II; Eerder dichter dan dominee. Over dichter en dominee Jaap Zijlstra uit Amsterdam maakte Arend Heideman in het voorjaar van 2015 een beeldverhaal in twee delen. In dit eerste deel is hij geportretteerd als liedboekdichter. Zijlstra was eerder dichter dan dominee. Het gelijktijdig op internet vrijgegeven tweede deel belicht hem als kunstliefhebber, maar ook zijn schrijfhoek komt er in voor en Zijlstra’s activiteiten op Facebook. Hier publiceert hij elke nieuwe dag, direct na middernacht, een gedicht of lied. Beide films kwamen tot stand bij een gefilmde toelichting van deze liedboekdichter voor de Zangdagavond op zondag 31 mei 2015 in Geesteren (G). Naast producent Heideman verleende mede-werkgroeplid Jan Pool er medewerking aan.

  • Deel 1:
<videoflash>VxQbH1gYejo|300|170</videoflash>
  • Deel 2:
<videoflash>EqpDCPWPQ00|300|170</videoflash>

Interview

<videoflash>kHcZFWfg6HI|300|170</videoflash>

Externe links