Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie, ideeën en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Jaco van Leeuwen

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Geboren Goes, 1962

Jaco van Leeuwen (Goes, 1962) is organist en componist.

Hij kreeg zijn eerste orgellessen bij Adriaan Kousemaker en studeerde later bij Kees van Eersel. Vanaf 1980 studeerde hij aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek te Utrecht orgel, piano (resp. bij Elly Kooiman en Theo Saris), koordirectie, zang en kerkmuziek. In 1985 behaalde hij cum laude de diploma´s Docerend Musicus voor orgel en piano, alsmede het einddiploma Kerkmuziek. Hij vervolgde zijn orgelstudie bij Piet Kee aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en behaalde in 1987 het diploma Uitvoerend Musicus.

Aan de Internationale Zomeracademie voor Organisten te Haarlem volgde hij cursussen en masterclasses bij onder andere Marie-Claire Alain, Hans Haselböck, Peter Planyavski, Daniel Roth en Montserrat Torrent. Hij won eerste prijzen op het Internationaal Orgelconcours Utrecht (1988) en het Internationaal Hendrik Andriessen Orgelconcours (1992).

Naast het geven van orgelconcerten treedt Jaco van Leeuwen op als begeleider van koren en vocale ensembles. Hij is ook actief als componist van koor- en orgelmuziek. In verschillende bundels en tijdschriften op kerkmuzikaal gebied verschenen composities van zijn hand. Als zanger maakt hij deel uit van het Vocaal Ensemble "Nomen Nescio" te Noordwijk. In Noordwijk geeft hij ook orgel- en pianolessen (zie www.pianolesnoordwijk.nl) Jaco van Leeuwen is sinds 1986 als cantor-organist verbonden aan de Oude Jeroenskerk te Noordwijk, alwaar hij tevens het Vesperkoor Noordwijk dirigeert in de maandelijks gehouden vespers. Met het koor Cappella pro Cantibus uit Oegstgeest maakte hij enkele CD's en in 2002 heeft hij een CD uitgebracht van het uit 1840 daterende en in 2000 gerestaureerde Noordwijkse Knipscheer-orgel. Op deze site zijn Mp3-geluidsvoorbeelden te horen van deze CD, alsmede een geluidsdemonstratie van het Knipscheer-orgel.

In 2007 is hij koninklijk onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn verdiensten voor de Noordwijkse muziekcultuur.

In november 2012 verscheen bij de Stichting Nieuwe Kerkmuziek (zie www.kerkmuziek.nu) een CD met vocale kerkmuziekcomposities van zijn hand, uitgevoerd door Cappella pro Cantibus o.l.v Cor Brandenburg, begeleid op orgel door de componist.

Als coördinator en muzikaal adviseur van de Stichting "Muziek in Jeroen" is Jaco van Leeuwen betrokken bij de door deze stichting georganiseerde concerten.

Liederen