Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 9.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 9.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Jacob Jelle de Vries

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Jacob Jelle de Vries
Jacob Jelle de Vries als predikant in Leek
Jacob Jelle de Vries als predikant in Leek
Geboren Alblasserdam, 9 maart 1914
Overleden Heemse, 3 maart 1985
Rechten Beschermd t/m 1 januari 2056

Jacob Jelle (Jaap) de Vries (Alblasserdam, 9 maart 1914 - Heemse, 3 maart 1985) was gereformeerd predikant (vanaf 1945 gereformeerd-vrijgemaakt). Zijn psalmberijmingen zijn opgenomen in de proefbundel van het Gereformeerd Kerkboek (1975), het Gereformeerd Kerkboek, het Gereformeerd Kerkboek 2017 en een aantal ook in Weerklank. Ook maakte hij een berijming van de Tien Geboden.

Jaap de Vries studeerde theologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Daar werd hij Jelle genoemd, ter onderscheiding van een medestudent die ook Jaap de Vries heette. Hij was predikant in Vrouwenpolder, Schiebroek-Hillegersberg-Centrum, Zuidhorn, Bergentheim, Nijkerk, Leek en Deventer. Na zijn emeritaat woonde hij in Heemse.

De Generale Synode van Enschede in 1955 - waarvan hij lid was - benoemde hem tot deputaat Psalmberijming. Eerder al had hij kritiek geuit op de Psalmberijming van 1773, die toen nog in de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) werden gezongen. Kennelijk was dat opgevallen. Op eigen verzoek werd hij door de synode van Rotterdam-Delfshaven in 1964 niet herbenoemd, omdat hij zelf psalmen berijmde die door deputaten beoordeeld moesten worden.

De Generale Synode van Amersfoort-West in 1967 benoemde hem tot deputaat Gezangenbundel, een functie die hij vijf jaar bekleedde.

Liederen