Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Jan Jacob Lodewijk ten Kate

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
J.L.L. ten Kate door Dirk Jurriaan Sluyter, periode 1860-1870
J.L.L. ten Kate door Dirk Jurriaan Sluyter, periode 1860-1870
Geboren Den Haag, 23 december 1819
Overleden Amsterdam, 24 december 1889
Rechten Vervallen
Dbnl-profiel – Wikipedia (nl)

Jan Jacob Lodewijk ten Kate (1819-1889) was een Nederlands dichter en predikant.

Leven

Jan Jacob Lodewijk ten Kate wordt in 1819 in Den Haag geboren. Al vroeg blijkt zijn liefde voor taal en poëzie: hij laaft zich aan dichters als Da Costa en Bilderdijk. Eerst vervult hij een kantoorfunctie, maar algauw neemt ds. O. G. Heldring, die dan predikant is in het Gelderse Hemmen, hem onder zijn hoede. In de pastorie bereidt Ten Kate zich voor op de universitaire studie theologie.

Ten Kate weet zich zijn hele leven verplicht aan Heldring. Dat blijkt bijvoorbeeld in 1850. Heldring heeft in Zetten het asiel Steenbeek opgericht, bedoeld voor meisjes die uit de prostitutie zijn gestapt. Dagelijks worden er op Steenbeek huisgodsdiensten gehouden, waarvoor Heldring in 1850 een handboekje samenstelt: ”Het Huisaltaar”. Ten Kate levert voor deze bundel een zestal liederen „om op de Steenbeek te zingen, en overal waar men de liefde van Jezus kent.” Een van die gezangen is het nog altijd gezongen ”Wees gegroet, gij eersteling der dagen”.

Intussen heeft Ten Kate op het pad van de poëzie grote stappen gezet. Terwijl hij nog maar 14 is, wordt zijn eerste gedicht gepubliceerd: ”Roosjen. Eene Parabel”. Twee jaar later verschijnt er een verzameling van zijn tot dan toe geschreven gedichten. Vele bundels en andere uitgaven zullen volgen, waaronder vertalingen van het werk van dichters als Goethe, Shakespeare en Dante. Twaalf delen zijn na Ten Kates dood nodig om zijn verzamelde poëzie te herbergen. Het meest bekend werd het omvangrijke gedicht ”De schepping” uit 1866.

Ten Kate is jarenlang werkzaam als predikant. In 1845 begint hij op het eiland Marken. Daarna staat hij in Almkerk en Middelburg, om zich in 1860 in Amsterdam te vestigen. Daar zal hij tot zijn dood op tweede kerstdag 1889 blijven wonen.

Deze tekst is een fragment uit een artikel van Jaco van der Knijff. De volledige tekst is te lezen op de website van het Reformatorisch Dagblad.

Liederen