Kerkliedwiki bundels.png
Wie ons steunt met € 10,- krijgt een leuk aandenken: de unieke Ubi-cari-tas
info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki bevat nu informatie over ruim 4.500 liederen! Wie ons steunt met € 10,- krijgt een leuk aandenken: de unieke Ubi-cari-tas.

De eerstvolgende Kerkliedwiki Schrijfdag wordt gehouden in het najaar 2019 in Amersfoort (datum volgt). Aanmelden of meer weten over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Johannes Eusebius Voet

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Johannes Eusebius Voet

Johannes Eusebius Voet, alias Voetius was een toonaangevende religieuze dichter uit de achttiende eeuw (Dordrecht 24 januari 1706 - Dordrecht 28 september 1778).

Johannes Eusebius Voet heeft vooral naam verworven door zijn aandeel in de Psalmberijming van 1773. Naast zijn dagelijkse bezigheden als arts publiceerde hij diverse dichtbundels en geschriften. Hij debuteerde in 1744 met zijn Stichtelyke gedichten en gezangen, in 1764 gevolgd door zijn 'Het boek der Psalmen, nevens de gezangen, bij de Hervormde Kerk in gebruik.

Met 82 uit deze bundel ontleende psalmberijmingen, leverde hij een belangrijke bijdrage aan de berijming van 1773. Hij zag zich als gematigd orthodox en leverde daarom strijd met een gereformeerd getint piëtisme uit zijn tijd, herkenbaar aan een lijdelijke opstelling en een accentuering van de onmacht van de mens.

Externe links