Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

John L. Bell

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
John L. Bell in 2009, Kippax Uniting Church, Canberra, Australië
John L. Bell in 2009, Kippax Uniting Church, Canberra, Australië
Volledige naam John Lamberton Bell
Geboren Kilmarnock, Ayrshire, Schotland, 1949
Wikipedia (en)

John Lamberton Bell (Kilmarnock, Ayrshire, Schotland, 1949) is lid van de Iona Community, predikant in de kerk van Schotland en bekend van als schrijver van religieuze gezangen.

Leven

John Lamberton Bell (1949) groeide op in zijn geboorteplaats Klimarnock, een dorpje in het Schotse graafschap Ayrshire, ca. 30 km ten zuidwesten van Glasgow. Hij studeerde aan de Universiteit van Glasgow, was vanaf 1974 een paar jaar de linkse en christelijke voorzitter van de studentenraad - in die tijd geen voor de hand liggende combinatie! In 1977 werd hij gekozen tot rector van de universiteit, terwijl hij nog student was – dat kon toen nog. Hij werkte enige tijd in Amsterdam in het kerkelijk jeugdwerk, daarna kwam hij full-time in dienst voor muziek en eredienst bij uitgeverij Wild Goose Resource Group (verbonden aan de Iona community).

Hij is nu een bekend schrijver van religieuze gezangen; predikant in de kerk van Schotland; lid van de Iona Community; presentator bij de BBC-programma’s over hedendaagse religieuze liederen van over de hele wereld. In 1994 startte hij de werkgroep voor vernieuwing van het liedboek voor de Schotse kerk (klaar in 2005, aanzienlijk groter en zwaarder dan óns nieuwe liedboek – het gewicht schijnt het enige punt van kritiek te zijn geweest). In 2002 gaf de Universiteit van Glasgow hem een eredoctoraat. Hij produceerde talloze verzamelbundels met liederen van over de hele wereld, schreef en/of componeerde al honderden gezangen. Zijn werk is vertaald in het Zweeds, Noors, Fins, Deens, Nederlands, Fries, Duits, Japans en Chinees. Acht maanden per jaar geeft hij wereldwijd lezingen en workshops voor en met gewone gemeenteleden over vernieuwing en verbreding van erediensten. Daar doet hij veel inspiratie op.

In zijn teksten probeert hij ervaringen van mensen van nu met God en met de wereld in gewone maar poëtische taal weer te geven.

Werken

Liederen

(Nog niet volledig, dit zijn de liederen van John L. Bell die in het Liedboek (2013) staan, in alfabetische volgorde)

Boeken, Dichtbundels, Liedbundels

Media

Externe bronnen