Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Joseph Mohr

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Glas-in-loodraam in de Stille Nacht-kapel.
Glas-in-loodraam in de Stille Nacht-kapel.
Volledige naam Joseph Mohr
Geboren Salzburg, 11 december 1792
Overleden Wagrain, 4 december 1848
Rechten Vervallen
Wikipedia (nl)

Joseph Mohr (Salzburg, 11 december 1792 - Wagrain, 4 december 1848) was een Oostenrijks priester en dichter, die vooral bekend is geworden door zijn tekst voor het kerstlied Stille nacht, heilige nacht.

Mohr werd geboren uit een buitenechtelijke relatie en moest in 1815 daarom speciale toestemming vragen aan paus Pius VII om priester te kunnen worden gewijd. Hij werd vervolgens pastoor in het Salzburger bergdorp Mariapfarr, waar hij in 1816 de tekst van Stille Nacht schreef. In 1817 werd hij overgeplaatst naar Oberndorf. Hier ontmoette hij de componist Franz Gruber, die vervolgens de melodie schreef voor het kerstlied. Lang was gedacht dat Stille Nacht het enige samenwerkingsproject geweest is van Mohr en Gruber, maar in 2006 werd een Te Deum ontdekt met tekst van Mohr en muziek van Gruber.

De laatste jaren van zijn leven werkte Mohr als pastoor in Wagrain. Hier richtte hij een school op, die nog steeds bestaat en zijn naam draagt. Mohr overleed in 1848 aan de gevolgen van een longaandoening. In Wagrain is tussen de kerk en de pastorie waar Mohr woonde, een openluchttentoonstelling ingericht over het leven van deze priester-dichter.

Liederen