Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Kerkliedwiki:Adventskalender/2017/12/14

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Donderdag 14 december 2017

De keuze van Wilna Wierenga

"Als Morgenrood nr. 27 uit de bundel Als daar muziek voor is van het Nieuw LiedFonds

Een lied gemaakt bij een tekst -O aeterne Deus- van Hildegard von Bingen (1098- 1179)

Morgenrood zien we vóór de zon opkomt.  Het morgenrood verbind de nacht met de dag. Zoals Christus door zijn komst de mensen weer met God wil verbinden. En in advent zou je kunnen zeggen dat het Morgenrood het licht is van de (weder)komst van hét Licht der wereld: Jezus Christus. In dit lied klink een vreugdevol, hoopvol gebed dat gaat over de in liefde geborgen relatie tussen God en mensen. Liefde die al dateert van voor de eerste dag van de schepping.

Hildegard is gegrepen door de schoonheid en overvloeiende goedheid van God die in zijn schepping doorklinkt.  Mogelijk is die eindeloze stroom aan beelden ook een poging om haar eigen visioenen, het licht dat ze daarin gezien heeft, in woorden te vatten.  Woorden die steeds maar weer tekort schieten en daarom weer om andere beelden en liederen vragen.

En zo zoek ik ook steeds weer naar teksten en liederen die voor mij de duisternis en de licht met elkaar verbinden. Dit lied begint net zo ‘voorzichtig’ en ontwakend als het morgenrood…zoals ik zelf soms twijfelend aan een dag kan beginnen. Wat zal het brengen, het zal het gaan? Langzamerhand wordt het gevoel van vertrouwen, in de dag, het licht en de liefde sterker, net als de melodie steeds meer gedragen wordt door de stemmen en instrumenten, tot het op het einde een soort van uitroep wordt: Gij zult ons uit nood en bitterheid leiden op de weg van uw vreugde. Zo kan ik zingen wat ongelofelijk lijkt, maar waarover ik niet zwijgen wil.

Dit lied kan worden gezongen, eenstemmig en met solisten, koor en piano en orgel… en is op zoveel plaatsen al zo geliefd en gezongen.

Gij, Eeuwige gloeiend van Liefde
die vrienden maakt voor het leven,
die voordat alles was geschapen
uw enige - als morgenrood dat voor de zon opgaat - verwekte,

roept Gij ons weg uit nood en bitterheid
en voert ons op de wegen van uw vreugde."


--Wilna Wierenga, pastor

Lied

Alle informatie over dit lied is te vinden op de pagina Gij, Eeuwige, gloeiend van liefde.

Meer verkennen op de Kerkliedwiki


Kerkliedwiki brengt tijdens de adventstijd elke dag een lied onder de aandacht. Dit jaar vroegen we musici, theologen en liefhebbers om hun favoriete zettingen of bewerkingen van kerkliederen uit de periode advent en kerst. Meer informatie over het lied vind je natuurlijk in de Kerkliedwiki.

Met dank aan het Nieuw LiedFonds