Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Kerkliedwiki:Introductie

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Wat is Kerkliedwiki?


Een uitgebreidere introductie
Kerkliedwiki is een online encyclopedie met achtergrondinformatie over kerkliederen. Over het ontstaan en de inhoud, maar ook over de makers ervan: de tekstdichters en componisten. Kerkliedwiki helpt bovendien uitvoerenden van kerkmuziek (koren, musici) op weg met praktische informatie en wijst de weg naar relevante bladmuziek.

Een artikel per lied

Deze Kerkliedwiki is vooral bedoeld als een wegwijzer met veel zoekfuncties. Niet alle muziek en teksten zijn beschikbaar op deze site vanwege auteursrechtelijke beperkingen. Maar snel de weg vinden naar de bronuitgaven kan al een enorme hulp zijn. Per lied vind je alle relevante informatie die op internet of in aanvullende literatuur te vinden is. Zoals:

  • de titel(s) en vindplaats in liedbundels
  • de tekst, de tekstdichter en/of vertaler
  • de muziek en de componist
  • de oorsprong en betekenis van het lied in zijn tijd of context
  • het gebruik van het lied in de eredienst of bij andere gelegenheden
  • verwijzingen naar alternatieve versies van het lied
  • links naar aanvullende informatie bij dit lied
  • links naar illustratieve uitvoeringen van het lied op Youtube of andere sociale media
  • links naar koor- of orgelbewerkingen van de melodie (gratis, rechtenvrij en tegen betaling)
  • luistervoorbeelden van liederen op film of als audiobestand.
Schrijfdagen

De Kerkliedwiki wordt volledig gemaakt en gevuld door vrijwilligers, onder coördinatie van de Stichting Kerkmuziek Netwerk. Om vrijwilligers op weg te helpen en om samen te werken aan inhoudelijke projecten, organiseren we regelmatig Kerkliedwiki Schrijfdagen. Meer informatie en programma eerstvolgende Kerkliedwiki Schrijfdag.

Schrijfprojecten

Van bepaalde schrijfklussen worden projecten gemaakt om aan samen te werken. Zo heeft een groep organisten ervoor gezorgd dat alle Geneefse psalmmelodieen als luistervoorbeeld zijn opgenomen. Kerkliedwiki hoopt dat er organisten mee willen helpen ook opnames van andere liederen te maken. Lees alle informatie over het project Geneefs Psalter. Hier vind je de lijst van lopende schrijfprojecten.

Alle bundels
In de Kerkliedwiki verzamelen we informatie over alle liedbundels die nu in de verschillende kerken worden gebruikt. Maar ook lijsten van oudere bundels kunnen van pas komen. Per bundel zijn er inhoudslijsten en overzichten van de liederen die al beschrijven zijn. Naar het Overzicht liedbundels.
Etalage
Hier vind je de links naar de liedbeschrijvingen in Kerkliedwiki waar we trots op zijn. Bijvoorbeeld omdat die al zeer compleet zijn, zeer speciale informatie bevatten, of veel slimme doorverwijzingen naar goede bronnen bevatten. Naar de Etalage.
TIP: Bijbelregisters
Welke liederen passen er bij een bepaalde bijbeltekst? In deze wiki werken we aan het ultieme register van alle liederen bij de bijbelplaatsen, uit alle bundels bij elkaar gebracht. Alle liederen in het nieuwe Liedboek zijn nu opgenomen. Aanvullingen van andere bundels zijn van harte welkom.
TIP: Registers Liturgisch gebruik
Welke liederen passen bij een speciaal moment in het liturgisch jaar of bij liturgische momenten? Deze wiki gaat snel de weg wijzen naar alle passende liederen op liturgisch gebruik. Nu al gevuld met de lijst van alle liederen van het nieuwe Liedboek. Bovendien zijn de liederen die passen bij de periode van de Paastijd tot en met de zomer nu al ingevuld.
TIP: Themapagina's
Bijzondere kalenderdata, speciale gebeurtenissen of feesten, maatschappelijke aandachtsgebieden kunnen ook opgenomen worden in vieringen. Met speciale themapagina's wil Kerkliedwiki eenvoudig de weg wijzen naar bijpassende liederen. De collectie themapagina's zal de komende tijd verder groeien.
Zoeken op eigenschappen (bèta)
We ontwikkelen een handige zoekfunctie om eenvoudig naar liederen te kunnen zoeken die voldoen aan bepaalde criteria. Deze functie is nog niet af, maar je kunt er al mee experimenteren. Laat vooral even weten wat je ervan vindt.
Welke liedbundels?
Per liedbundel is er (of komt er) een speciaal toegangsportaal om rechtstreeks naar de liederen uit die collectie te kunnen gaan. We nemen hier alle gangbare bundels op uit de volle breedte van de kerkelijke richtingen. Dus zowel uit de verschillende protestantse als uit de katholieke tradities. Er worden verzamelbundels opgenomen, maar ook bundels per auteur. Bovendien nemen we speciale liedcollecties op, zoals vieringen of oratoria en collecties met psalmberijmingen.
Liedboek Zingen en bidden in huis en kerk
Liedboek detail.jpg
In mei 2013 verscheen het Liedboek, een bundel met circa 1500 liederen. Het Liedboek bevat het volledige Geneefse psalter, andere psalmvormen en een grote collectie liederen en liturgische gezangen voor gebruik in de eredienst. Ook zijn er liederen opgenomen voor gebruik in andere vieringen en leefkringen. Er zijn verschillende registers beschikbaar:
Zangen van Zoeken en Zien
Omslag Zangen van Zoeken en Zien kopie.JPG
In oktober 2015 verscheen de oecumenische liedbundel Zangen van Zoeken en Zien, een bundel met ruim 750 liederen voor groepen die op maatschappelijk betrokken wijze liturgie willen vieren. De bundel sluit aan bij het levens- en geloofsgevoel van nu. Er zijn verschillende registers beschikbaar:
Hemelhoog
Hemelhoog vk.jpg
In 2015 verscheen de bundel Hemelhoog, de opvolger van de Evangelische Liedbundel, met 739 protestants evangelische liederen. Geschikt voor thuis, in de kerk en muziekgroepen. Er zijn verschillende registers beschikbaar:
Op Toonhoogte
OpToonhoogte2015 vk.png
In de bundel Op Toonhoogte is een brede traditie van liederen opgenomen, zodat geloofsliederen van 'vroeger' en 'nu' gezongen kunnen worden in het jeugdwerk en in de christelijke gemeente. In 2015 verscheen een nieuwe editie van deze bundel. Er zijn verschillende registers beschikbaar:
Tussentijds
Tussentijds detail.jpg
In 2005 verscheen de bundel Tussentijds met een selectie uit de nieuwe liederen die waren ontstaan na 1973. Deze bundel moest voorzien in de behoefte aan nieuw materiaal in afwachting van een nieuw Liedboek.
Liedboek voor de Kerken
Liedboek voor de kerken detail.jpg
In 1973 verscheen het Liedboek voor de Kerken, met daarin de 150 Geneefse psalmen in de berijming van 1968 en 491 gezangen. Deze bundel is zeer breed ingevoerd in veel protestantse kerken.
Zingend Geloven
Zingend geloven detail.jpg
Zingend Geloven is een reeks van acht bundels met kerkliederen die zijn verschenen na 1973. Liederen hieruit zijn ook opgenomen in Tussentijds en in Liedboek Zingen en bidden in huis en kerk. Dit portaal brengt je bij de volledige inhoudsopgave van deze bundels.
Gezangen voor Liturgie
Gezangen voor liturgie detail.jpg
Gezangen voor Liturgie is een bundel met 659 liederen en liturgische gezangen, vooral in gebruik in de Rooms-katholieke kerken.
Evangelische Liedbundel
Evangelischeliedbundel.jpg
De Evangelische Liedbundel is samengesteld door De Stichting Evangelisch Werkverband voor gebruik in gemeenten met een evangelische gerichtheid van het gemeenteleven.
Opwekkingsliederen
Opwekkingsliederen detail.jpg
De bundel Opwekkingsliederen van de Stichting Opwekking. Aanvankelijk werd deze bundel alleen gebruikt binnen de Pinksterkerken, maar tegenwoordig wordt er ook in veel andere christelijke kerken in Nederland uit gezongen.
Alles wordt nieuw
AWN.jpg
De verzamelbundel Alles wordt nieuw bevat 120 bijbelliederen voor de jeugd. Deze kinderliederen zijn eerder in vier afzonderlijke deeltjes uitgegeven vanaf 1966.
Auteursbundels
Naast de verzamelbundels met liederen, bestaan er ook bundels met liederen van één of enkele auteurs.
Overige bundels
Naast de bundels in deze lijst zijn er nog veel meer bundels opgenomen in de Kerkliedwiki. Ook de nieuwste bundels worden steeds snel toegevoegd, in elk geval met de complete inhoudsopgave.
INFORMATIE VOOR WIKI-AUTEURS
Schrijfwijzer
Heb je specifieke kennis van bepaalde liederen of genres? En wil je meewerken aan het vullen van de Kerkliedwiki? Je bent van harte welkom! Lees eerst de informatie in de Schrijfwijzer er eens op na. Daar vind je aanwijzingen voor het type informatie en de bronnen die je kunnen helpen.
Auteursinstructies
Wil je informatie invoeren, dan kun je in de auteursinstructies vinden hoe dat technisch het meest eenvoudig gaat.
Knip-en-plak-codes
Voor diverse onderdelen uit de liedbeschrijvingen zijn er knip- en plakcodes beschikbaar. Je kunt die eenvoudig knippen/kopiëren en plakken op de pagina die je wilt maken.
Schrijfdagen
Wat is er leuker dan samen een start maken met het invullen van een aantal liederen? We organiseren daarvoor regelmatig een schrijfdag. Dagen waarop je met hulp van experts en met de bronnen erbij aan de slag gaat met een paar liederen. En natuurlijk worden die ook samen gezongen. Op 3 februari 2018 vierden we het 5-jarig bestaan van de Kerkliedwiki met een Kerkliedwikifestival tijdens de 10e schrijfdag. Ook interesse om een Schrijfdag te helpen organiseren? Laat het weten door e-mail te sturen.

Schrijfdag2.jpg

Kerkliedwiki is een initiatief van Stichting Kerkmuziek Netwerk.