Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie, ideeën en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Kris Oelbrandt

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Geboren Sint-Gillis-Waas, 13 november 1972
Website

Kris Oelbrandt (Sint-Gillis-Waas (België), 13 november 1972) is componist.

Kris Oelbrandt leerde als kind viool en piano spelen. Al jong werd raakte hij geïnteresseerd in de muziektheorie en componeren. Op zijn negentiende liet hij door de firma Pels- d’Hondt een klein pijporgel bouwen volgens een zelf ontworpen ‘duaal’ 13-toonssysteem.

Aan het conservatorium van Antwerpen behaalde hij eerste prijzen notenleer en harmonie, vervolgens werd hij in 1996 aan het conservatorium van Brussel master in de muziekschriftuur (optie compositie) magna cum laude bij Rafaël d’Haene. In 2001 voltooide hij zijn vorming bij Luc van Hove als laureaat in de compositie aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth.

In 2001 trad hij in in de trappistenabdij Maria Toevlucht in Zundert. Hij ging als monnik door met componeren en bouwde een oeuvre op van eigenzinnige religieuze concertmuziek: solowerken, kamermuziek, oratoria, koormuziek en orkest. Hij streefde daarbij naar vertellingen (instrumentaal of vocaal) die een brug slaan tussen het religieuze en het muzikale. Hij behaalde in 2009 een bachelor theologie magna cum laude aan de Katholieke Universiteit Leuven. Zijn scriptie ging over de (on-)mogelijkheid om theologische concepten in muziek te vertalen, met bijzondere aandacht voor de visie van Olivier Messiaen.

In 2000 won hij de compositieprijs van de Muizelhuisconcerten met zijn pianotrio Resonances en in 2010 werd hij laureaat van de Weimarer Frühjahrstage für zeitgenössische Musik met zijn Concert Rhapsody voor viool en orkest.

In 2021 trad hij uit het klooster. Hij componeert sindsdien volgens een zelf ontworpen toonsysteem, gebaseerd op melodische atonaliteit en harmonische modaliteit. Omdat stiltes daarin constitutief zijn, noemt hij deze muziek auditio divina.


Liederen

Beginnetje 2.png Dit artikel is helaas nog slechts een beginnetje. Kerkliedwiki nodigt u uit uw kennis te delen door het artikel te verbeteren.