Kerkliedwiki bundels.png
Wie ons steunt met € 10,- krijgt een leuk aandenken: de unieke Ubi-cari-tas
info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki bevat nu informatie over ruim 4.500 liederen! Wie ons steunt met € 10,- krijgt een leuk aandenken: de unieke Ubi-cari-tas.

De eerstvolgende Kerkliedwiki Schrijfdag wordt gehouden in het najaar 2019 in Amersfoort (datum volgt). Aanmelden of meer weten over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Liederen & gebeden uit Iona & Glasgow

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Liederen en gebeden uit Iona en Glasgow

Liederen & gebeden uit Iona & Glasgow is de eerste bundel die onder auspiciën van de Wild Goose Resource Group / The Iona Community werd uitgebracht door de Nederlandse Ionagroep. De eerste druk verscheen in 2003, in twee edities: het oblong eenstemmige boekje en het staande boek met de meerstemmige versies. Inmiddels verschenen verschillende drukken. Enkele jaren na deze bundel verscheen een tweede, onder de titel Opstaan! Meer liederen uit Iona, Glasgow en de rest van de wereld.

Redactie

Onder redactie van Gerke van Hiele en Teun Kruijswijk Jansen zijn in deze bundel vijftig liederen en enkele gebeden uit de rijke schat van de Iona Community voor het eerst bijeengebracht. Twaalf Nederlandse dichters werkten aan deze bundel mee. De liederen zijn gegroepeerd op basis van aard en gebruiksmogelijkheden. De meeste zijn zowel in de oorspronkelijke taal als in het Nederlands afgedrukt, enkele alleen in de oorspronkelijke taal.

Iona Community

De Iona Community ontstond in de jaren rond de Tweede Wereldoorlog in Glasgow, en beoogde de band tussen geloof, kerk en maatschappelijk leven te herstellen. Als eerste duidelijke actie daarbij herbouwden predikanten-in-opleiding en werkloze arbeiders de vervallen abdij op het eiland Iona. Sindsdien is dit eiland een plaats van ontmoeting, en verleent het de naam aan de gemeenschap.

Kernthema's zijn: gerechtigheid, navolging van Jezus Christus, heelheid van de schepping, inclusief denken en spreken.

Vertalingen

Vertalingen en selectie van liederen in deze bundel werden door de Iona Community en zijn Resource Group goedgekeurd. Er verschijnt veel materiaal uit Iona; het is de uitdrukkelijke wens van de beweging dat er geen eenzijdige selecties uit circuleren. Vandaar dat aan de oorspronkelijke titel, Liederen & gebeden uit Iona, ook '& Glasgow' werd toegevoegd.

Inhoudslijsten

  • De subpagina Inhoud bevat de volledige inhoudsopgave van de bundel.
  • De subpagina Liederen bevat een alfabetisch overzicht van liederen die al zijn ingevoerd.