Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 11.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 11.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Heb je een vraag over een lied of wil je meer weten over hoe je kunt meewerken aan de Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Margaretha Alt

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Margaretha Alt
Margaretha Alt omstreeks 1940
Margaretha Alt omstreeks 1940
Volledige naam Margaretha Adriana Alt
Geboren Den Haag, 22 augustus 1883
Overleden Arnhem, 22 maart 1962
Rechten Beschermd t/m 1 januari 2033
Wikipedia (nl)

Margaretha Adriana (Margot) Alt (Den Haag, 22 augustus 1883 – Arnhem, 22 maart 1962) (bekend als zuster Alt en Moesje) was een Nederlands dichteres en zendelinge. Alt heeft het grootste deel van haar leven in Indonesië gewoond. Ze is bekend van de door haar samengestelde bundel Glorieklokken.

Leven en werken

Vanaf het moment dat zij erg ziek werd, begon God tot haar te spreken. Ze besloot te bidden, en voelde dat ze tot rust kwam en haar zonden vergeven waren door God. Ondanks dat haar ziekte haar wederom parten speelde, liet ze zich dopen en verkondigde ze waar ze maar kon het evangelie door samenkomsten te houden en mensen te laten dopen.

Toen Margaretha Alt een visioen ontving van God waarin Hij haar een groot zangboek met notenbalken toonde, besloot ze tot het maken van de liedbundel Glorieklokken. Deze bundel gaf ze in 1923 anoniem uit, zodat niet zij, maar God de eer zou krijgen. Toen anderen dezelfde liederen echter gingen uitgeven onder hun eigen naam, besloot ze haar naam alsnog te verbinden aan de bundel. Behalve deze bundel, richtte Margaretha Alt ook een heel aantal pinkstergemeentes op.

Toch ondervond ze voortdurend tegenstand in haar leven. Sinds ze gedoopt was, gebruikte ze namelijk geen medicijnen meer tegen de malaria, omdat dat zou betekenen dat ze geen vertrouwen had in God. Ook kreeg ze veel te maken met verdrukking door de Japanners – die haar zelfs ter dood veroordeeld hadden, maar waarbij ze op het laatste moment bevrijd werd uit haar dodencel.

Pas vijf maanden voor haar overlijden vertrok ze naar Nederland, waar ze ook vol vuur getuigde van haar geloof. In 1962 overleed ze op 78-jarige leeftijd.

Liederen

Literatuur

  • van der Laan, Cees (2016) - Moesje Alt : 50 jaar zendelinge in Nederlands-Indië. Franeker : van Wijnen. ISBN 978 90 5194 530 0.

Externe links