Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Martinus Nijhoff

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Geboren Den Haag, 20 april 1894
Overleden Den Haag, 26 januari 1953
Rechten Vervallen
Dbnl-profiel – Wikipedia (nl)

Martinus Nijhoff (Den Haag, 20 april 1894 – Den Haag, 26 januari 1953) was een Nederlandse dichter, toneelschrijver, vertaler en essayist.

Leven

Nijhoff werd in 1894 in Den Haag geboren als zoon van de uitgever Wouter Nijhoff en Johanna Alida Seijn. Zijn grootvader Martinus Nijhoff was de stichter van de Haagse uitgeverij Nijhoff en een van de oprichters van het liberale dagblad Het Vaderland. Nijhoff studeerde rechten in Amsterdam, later ook letteren aan de Universiteit Utrecht. In 1914 en 1915 was hij redacteur van het studentenblad Propria Cures. Van 1926 tot na de Tweede Wereldoorlog maakte hij enkele malen deel uit van de redactie van De Gids. Ook werkte hij lange tijd als criticus bij de Nieuwe Rotterdamsche Courant en korte tijd bij de familie-uitgeverij.

Werken

De Nederlandse dichter Martinus Nijhoff maakte zeven berijmingen van de psalmen voor de berijming 1967, nu opgenomen in Liedboek Zingen en bidden in huis en kerk. Hij was de mentor van de groep jongeren dichters, Neerlandici en theologen, die de taak hadden gekregen om de psalmen van 1773 te vervangen door een meer eigentijdse berijming. Ze hadden er een hard hoofd in, maar Nijhoff gaf een serie voorbeelden, en motiveerde hen zo om aan de gang te gaan. Kort daarna overleed hij, en zijn zeven psalmen mochten daarna niet meer gewijzigd worden.

Liederen

Externe links