Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Bert Matter

Uit Kerkliedwiki
(Doorverwezen vanaf Matter, B.)
Ga naar: navigatie, zoeken
Geboren 29 april 1937
Wikipedia (nl)

Bert Matter (29 april 1937) is een Nederlands organist en componist.

Leven

Hij was van 1969 tot voorjaar 2002 organist van het Bader/Timpe-orgel in de Walburgiskerk in Zutphen. Hier volgde hij de legendarische Cornelis J. Bute op. Daarnaast was hij vanaf 1967 hoofdvakdocent orgel aan de conservatoria van Arnhem en Den Haag. Van deze werkzaamheden nam hij eind jaren negentig afscheid. Bert Matter geniet grote bekendheid als pedagoog en improvisator en geeft vele concerten en cursussen in Frankrijk, Noorwegen, Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland en de Verenigde Staten. Daarnaast verschijnen van hem verschillende composities en een boek over praktische harmonie. Hij is vele malen jurylid geweest bij nationale en internationale orgelconcoursen. Bert Matter is de grote stimulator bij de voorbereiding en restauratie van het Bader-orgel in de Walburgiskerk. Deze activiteit resulteerde in 1996 in een orgel dat beschouwd wordt als een van de tien mooiste in Nederland. Voor zijn verdiensten is Matter onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Bert Matter maakte een groot aantal cd’s waarop hij het orgel in de St. Walburgiskerk zowel vóór als na de restauratie bespeelt. Zijn Bach-interpretaties worden alom gewaardeerd. Zijn eigen composities staan op de cd ‘Bert Matter Organ Works’ die hem door vier leerlingen (Klaas Stok, Els Dijkerman, Johan Luijmes en Toon Hagen) werd aangeboden in 2002. In 2012 kreeg Bert Matter de Sweelinckprijs voor zijn bijdrage aan de Nederlandse orgelcultuur. Eind april 2017 werd er een speciaal orgelconcert gehouden in de St. Walburgiskerk voor zijn 80e verjaardag.

Werken

  • Fantaisie sur Psaume 90
  • Fantasie sopra "Von Gott will ich nicht lassen"
  • Wie schön leuchtet der Morgenstern
  • Herzliebster Jesu was hast du verbrochen
  • Heut triumphieret Gottes Sohn
  • Verleih uns Frieden gnädiglich
  • Partita over "Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ"

Liederen

Documentaire

Aflevering NCRV-programma 'Het Gezongen Woord' over Bert Matter, opgenomen in 1997 in de Walburgiskerk te Zutphen