Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Mijn hart is vrolijk om jou

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is niet te vinden in één van de veelgebruikte liedbundels.
Mogelijk staat het wel in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
Mijn hart is vrolijk om jou
Het lied van Hanna
Vorm Lied met refrein
Doelgroep Kinderen
Tekst
Dichter Karel Deurloo
Bijbelplaats 1 Samuel 2
Metrisch 7-8-7-7-6-8/8-7-8-8-7
Muziek
Componist Machteld van Woerden (a)
Luuk Lahaije (b)
Solmisatie 1-1-1-2-2-2-3 (a)
3-3-3-3-2-3-1 (b)
Gebruik
Kerkelijk jaar Adventstijd
Bijbels persoon Hanna
Liedbundels
Lied van de week 860603 (a)
Zingend Geloven 4-61(b)
Zingen van het licht 9 (a)

Mijn hart is vrolijk om jou is een liedtekst van Karel Deurloo. Er zijn melodieën gepubliceerd van Machteld van Woerden (a) en Luuk Lahaije (b).

Opname beluisteren

Tekst

Uit het 'Documentatieblad bij Zingend Geloven' (IV-61) nemen we de volgende tekst over: In het boek Sjofele koning van Karel Deurloo vinden we het lied, waarin Hanna het volk Israël representeert (1 Samuël 2:1-10) en haar lofzang kan ónze lofzang worden. Strofe 1 correspondeert met 1 Samuël 2:1: 'Mijn hart is vrolijk om jou'. Strofe 2 loopt parallel met de verzen 2 en 3: 'Er is niemand heilig gelijk de Heer, want niemand is er buiten U, en er is geen rots gelijk onze God'. Het lied vervolgt met de gebroken boog der helden, de hongerigen, over dood en leven (in strofe 3). Arm en rijk, 'de grondvesten der aarde zijn des Heren', staat er in Samuel (vs 8) en het laatste gericht wordt aangekondigd in de verzen 9 en 10. Daarover gaan de liedstrofen 4 en 5. 'De onmens verdwijnt in de nacht' (strofe 4), er zal gerechtigheid zijn, want 'er treedt een koning aan, Messias, gezegend zijn naam'. Dat er van die koning gezongen moet worden klinkt op in de telkens wisselende refreinen. Het gaat daarin om de toekomst, om vrede, verwondering, licht en bevrijding. En is het niet vooral aan de vrouwen om over deze dingen te zingen, ervan gewag te maken? Om de wapens van de helden om te vormen tot ploegscharen? De vrouwen, die zo lang geen stem hadden, en in veel landen ook nu nog niet worden gehoord; zij zullen met hun muziek een teken moeten geven, dat het koninkrijk komt en dat het zal breken met het onheil. Tot tweemaal toe wordt het uitgezongen: Laat je niet tot zwijgen dwingen door de vaste gang der dingen!.

Ontstaan

Dit lied is ontleend aan Sjofele koning van Karel Deurloo. Het werd getoonzet voor gebruik in de Amsterdamse Amstelkerk-Studentengemeente door Machteld van Woerden.

Inhoud

Muziek

Muziekuitgaven

Hymnologische informatie

Culturele informatie

Literatuur

Toelichting: S.de Vries/C.Brandenburg: Lied van de week 860603

Externe links