Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Mijn volk, wat heb ik u misdaan

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is niet te vinden in één van de veelgebruikte liedbundels.
Mogelijk staat het wel in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
Mijn volk, wat heb ik u misdaan
Het beklag Gods
Vorm Liturgisch gezang
Tekst
Dichter Maria de Groot
Bijbelplaats Micha 6:3
Jeremia 2:21
Muziek
Componist Marijke Bleij-Pel
Solmisatie 1-6-6-1-1-7-1-2
Gebruik
Kerkelijk jaar Goede Vrijdag
Liturgie Improperia"Improperia" is not in the list (Ordinarium, Aanvang, Drempelgebed, Lichtritus, Kyrie, Gloria, Tien geboden, Rond de Schriften, Gebedsgroet, Halleluja, ...) of allowed values for the "Liturgie" property.
Schuldbelijdenis"Schuldbelijdenis" is not in the list (Ordinarium, Aanvang, Drempelgebed, Lichtritus, Kyrie, Gloria, Tien geboden, Rond de Schriften, Gebedsgroet, Halleluja, ...) of allowed values for the "Liturgie" property.
Liedbundels
Zingend Geloven 6-103

Mijn volk, wat heb ik u misdaan is een lied geschreven door Maria de Groot en op muziek gezet door Marijke Bleij-Pel. Het lied heeft als titel Beklag Gods en is een gedicht gebaseerd op het oude Improperia, de schuldbelijdenis en meditatie bij het kruis op Goede Vrijdag.

Opname beluisteren

Tekst

De tekst is auteursrechtelijk beschermd en kan daarom hier niet volledig worden weergegeven. De eerste strofe luidt:

Mijn volk, wat heb ik u misdaan en waarmee heb ik u bedroefd?
Schoon als de hemelen schiep ik de aarde,
licht in de dauw en de vloeiende bron;
zon in de ogen van mensen die leven;
korstmossen kwijnen, en witte kamille.
Waarom wordt alles gewijd aan de dood?
Allen: Schepper God, tuin van licht, snoei ons terug tot uw stam.

Ontstaan

De Improperia, Improperiën of Beklag Gods is een gezang tijdens de kruisverering in de Latijnse liturgie van Goede Vrijdag. De titel Improperia komt uit het Kerklatijn, en is meervoud van improperium = verwijt, namelijk het verwijt van Christus aan het volk dat hem ter dood bracht.

Het gezang is waarschijnlijk van Byzantijnse oorsprong. Het wordt door het koor gezongen, terwijl de gelovigen het kruis vereren. Na de Improperia wordt het Crux fidelis gezongen.

Inhoud

De Improperia bestaan uit drie delen. Het eerste deel bestaat uit drie verwijten, namelijk, Popule meus (Micha 6:3), Quia eduxi en Quid ultra (Jeremia 2:21), en een deel gebaseerd op het Trisagion (Sanctus Deus, Sanctus fortis, Sanctus immortalis) dat na elk van de verwijten in het Latijn en het Grieks wordt herhaald. Het tweede deel bevat negen verwijten. Het derde deel hoort niet strikt tot de Improperia. Het bestaat uit de antifoon Crucem tuam adoramus, het eerste vers van Psalm 67 (Deus misereatur nostri), het gedicht Crux fidelis van Venantius Fortunatus en de hymne Pange lingua gloriosi lauream.

Vooral het refrein (Trisagion, driemaal heilig) in het Grieks en het Latijn is opvallend. Het Trisagion is met het Kyrie een van de weinige overgebleven Griekse teksten in de Latijnse liturgie.

Muziek

Zettingen

Bewerkingen om te zingen

Bewerkingen om te spelen

Muziekuitgaven

Hymnologische informatie

Culturele informatie

Aanvankelijk werden de Improperia eenstemmig (gregoriaans) getoonzet, maar later werden ze herhaaldelijk meerstemmig gecomponeerd, onder andere door Palestrina (ca. 1525 - 1594).

Literatuur

Externe links

Voetnoten