Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Nico Verrips

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Geboren Vinkeveen, 20 mei 1929
Overleden Meppel, 18 april 2020
Rechten Beschermd t/m 1 januari 2091

Nico Verrips (Vinkeveen, 20 mei 1929 - Meppel, 18 april 2020) was achtereenvolgens organist van de Hervormde Gemeenten te Vleuten (1949-1950), Mijdrecht (1950-1953) en cantor-organist in Meppel (1953-1998).

Nico Verrips, geboren in Vinkeveen op 20 mei 1929, was de zoon van een turfsteker. Hij kreeg zijn eerste lessen samen met zijn broer achter het harmonium. Al gauw bleek dat Nico de meeste talenten had. Hij wilde verder studeren en behaalde tussen 1949 en 1954 diverse getuigschriften en testimonia op het gebied van de kerkmuziek, uitgegeven door de Nederlandse Organistenvereniging en de Protestantse Kerkmuziekschool Utrecht. Hij studeerde vervolgens orgel en schoolmuziek aan het Amsterdamse Conservatorium en behaalde in 1960 tevens cum laude het einddiploma schoolmuziek aan het Utrechts Conservatorium.

Nico Verrips kreeg in Meppel grote bekendheid als oprichter van de Hervormde Cantorij en als cantor-organist van de Grote Kerk (1953-1998). Hij componeerde een groot aantal orgel- en koorwerken voor de liturgie. Een aantal daarvan met tekst van onder anderen Wim Pendrecht, Willem Barnard en Huub Oosterhuis, werden opgenomen in het Liedboek van de Protestantse Kerk. Daaronder Licht om te leven de duisternis voorbij, O Heer, blijf toch niet vragen en De vogels van de bomen. Als componist was Verrips autodidact. Hij componeerde ook kinderliedjes met name voor zijn dochters.

Verrips doceerde van 1959 tot 1964 muziek in het voortgezet onderwijs en was van 1964 tot 1989 werkzaam aan de Kleuterleidsters Opleidingsschool (KLOS) in Meppel, aanvankelijk als docent muziek, later ook als directeur. Nico Verrips was ook docent van de Commissie voor de Kerkmuziek van de Nederlandse Hervormde Kerk.

Hij stond bekend als een bescheiden, maar vooruitstrevend mens. Eng denken was hem op alle muzikale fronten vreemd. Hij hield van alle stijlen muziek. Ook in de eredienst schuwde hij nieuwigheden niet. Opwekkingsliederen met gebruik van een combo vond hij prima, mits het maar „muzikaal verantwoord” was. Daarin was hij recht in de leer. „Als het alleen om esthetische bevrediging gaat, moet je naar het Concertgebouw gaan. Het mag wel esthetisch zijn, maar het moet ook een functie hebben.”

Literatuur

Mannes Hofsink, Bij het overlijden van Nico Verrips (1929-2020), In: Het Orgel, 166 (2020) nr. 4, p. 28-29

Liederen

Beginnetje 2.png Dit artikel is helaas nog slechts een beginnetje. Kerkliedwiki nodigt u uit uw kennis te delen door het artikel te verbeteren.