Kerkliedwiki bundels.png
Wie ons steunt met € 10,- krijgt een leuk aandenken: de unieke Ubi-cari-tas
info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki verzorgt een wekelijkse podcast: Luistertroost! Onze alternatieve omgang met het kerklied, nu samen zingen in de kerk niet kan. Zo houden we de lofzang en de troost van liederen gaande.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Niet verdeeld maar samen

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is te vinden in de volgende veelgebruikte liedbundel(s):
 Zangen van Zoeken en Zien 144 
Mogelijk staat het ook in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
Niet verdeeld maar samen
Herkomst
Taal Nederlands
Land Nederland
Periode 21e eeuw
Tekst
Dichter Ahmed Aboutaleb
Muziek
Componist Wick Gispen
Solmisatie 6-1-7-6-5-3
Gebruik
Thema Vrede en gerechtigheid
Liedbundels
Zangen van Zoeken en Zien 144

Niet verdeeld maar samen is een lied dat is ontstaan in januari 2015. De tekst is ontleend aan een toespraak van burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam waarin hij opriep tot eenheid na gewelddadige gebeurtenissen in Parijs. Wick Gispen zette de tekst op muziek.

Opname beluisteren

  • Opname uit de oorspronkelijke viering op 18 januari 2015 in de Johannescentrumgemeente waarin het lied voor de eerste keer werd gezongen:
  • Uitvoering met orgelbeleiding door de Cantorij van de Drieklank in Almere Buiten:

Tekst

De tekst luidt: "niet verdeeld maar samen, niet met wapens maar met woorden, niet met haat maar met liefde".

Ontstaan

Om uiting te geven aan de afschuw over de gebeurtenissen in de tweede week van januari 2015 in Parijs en geïnspireerd door de woorden van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb componeerde Wick Gispen (cantor-pianist), het lied ‘Niet verdeeld’. Het lied is ontstaan in de Johannescentrumgemeente, een oecumenische geloofsgemeenschap in Utrecht. Met dit lied wil de geloofsgemeenschap in deze verwarrende dagen ook in Overvecht de brug slaan van kerk naar moskee. Het lied was zondag 18 januari 2015 voor het eerst te horen in een viering, die in het teken stond van de gebeurtenissen in Parijs.

Inhoud

Waarom is het zo'n goede tekst? Nog afgezien van de inhoud zien we een klassieke retorische combinatie van stijlfiguren: een drieslag (tricolon) van tegenstellingen (antitheses). Zoals het hoort vertoont de tricolon een climax: hij werkt naar de laatste “slag” toe, die de meest fundamentele antithese bevat. Dat wordt goed ondersteund door de muziek: de toon gaat omhoog en de noten worden langer.

De makers van het lied schrijven op hun website: "We hebben burgemeester Aboutaleb het lied toegestuurd. In een reactie laat hij weten: “Het doet mij goed doet dat zoveel Nederlanders mijn reactie op de vreselijke gebeurtenis zo waarderen”. Verder roept hij iedereen op “deze aanval ten scherpste te veroordelen en ervoor te waken dat we ons niet uit elkaar laten spelen. Schouder aan schouder zullen we onze open, vrije samenleving krachtig moeten blijven verdedigen.”

Muziek

Niet-verdeeld.png

Zettingen

Bewerkingen om te zingen

Culturele informatie

  • Toespraak waar de tekstregels van dit lied aan ontleend zijn, uitgesproken door burgemeester Aboutaleb op 8 januari 2015 in Rotterdam.

Externe links

Etalagester
Fairytale bookmark gold.svg Dit artikel voldoet aan de kwaliteit en uitgangspunten die gelden voor de informatie op Kerkliedwiki.
Meer van dit soort artikelen staan in de Etalage
.