Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Om de aarde te bewonen (bundel)

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Om de aarde te bewonen
OmDeAardeBUNDEL.jpg
Dichter/vertaler Michaël Steehouder

Om de aarde te bewonen is een bundel met 53 liturgische liederen geschreven door Michaël Steehouder. Ze zijn geschikt voor gemeentezang, al dan niet met medewerking van een koor, cantorij of solist. Sommige zijn geschreven voor de vaste elementen van een viering, zoals de opening, de woorddienst en de voorbeden, andere zijn geschreven bij de hoogtepunten van het liturgisch jaar, Kerstmis, Pasen en Pinksteren, en weer andere zijn geschreven rond bepaalde thema’s.

Sommige liederen worden gezongen op oude traditionele melodieën. Andere staan op muziek van Chris van Bruggen, Peter Rippen, Anneke van der Heide, Richard Bot, Chris Fictoor, Jan Vermulst, André Telderman, Gerrit Baas, Riz Ortolani en William Monk.

De liederen zijn voor een deel eerder gepubliceerd in Een kring van mensen, Op wie wij wachten of Daar is het daglicht. Sommige eerder gepubliceerde liederen zijn van een nieuwe melodie voorzien.

Titelbeschrijving

Michaël Steehouder (2010). Om de aarde te bewonen. Liturgische liederen. Gorinchem: Uitgeverij Narratio. ISBN 9789052634890

Achtergrondinformatie

Uit het voorwoord:

Liturgie vieren is ruimte geven aan het diepste wat in ons is, aan geloof en twijfel, hoop en teleurstelling, leegte en liefde, God veraf en nabij. Spreken daarover is moeilijk: we dreigen onszelf te overschreeuwen, of we maken onszelf belachelijk. Maar we kunnen ook niet zonder.
Zingend gaat het beter. Wat je niet kunt of durft te zeggen, kun je altijd nog zingen. Zingen kun je op je eentje, maar beter samen. Zingen maakt je afhankelijk van de mensen om je heen: als zij zouden zwijgen zou je alleen verder moeten. Zeker als je weinig muzikaal talent hebt, of geen welluidende stem, gaat dat verkeerd.
Dank voor het zingen. Dank voor het lied dat vreugde schept, dat verder draagt dan woorden, dat mensen één maakt met elkaar.

Bijzonderheden

  • De bundel is voorzien van een ringband.
  • De foto op de omslag (van Miriam van der Drift) is genomen uit een venster van het kloostertje van San Damiano in Assisi. Volgens de overlevering heeft Franciscus hier (met dit uitzicht)) het Zonnelied geschreven.

Externe links