Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Opstaan!

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Opstaan!
Meer liederen uit Iona, Glasgow en de rest van de wereld
OpstaanIona.jpg

Opstaan! Meer liederen uit Iona, Glasgow en de rest van de wereld is de tweede bundel die onder auspiciën van de Wild Goose Resource Group / The Iona Community werd uitgebracht door de Nederlandse Ionagroep. De eerste druk verscheen in 2008, in twee edities: het oblong eenstemmige boekje en het staande boek met de meerstemmige versies. Inmiddels verschenen verschillende drukken. Deze bundel verscheen als vervolg op de eerste Liederen & gebeden uit Iona & Glasgow.

Redactie

Onder redactie van René Silvis en Dirk Strasser zijn in deze bundel 48 liederen en enkele gebeden uit de rijke schat van de Iona Community voor het eerst bijeengebracht. Verschillende Nederlandse dichters werkten aan deze bundel mee. De liederen zijn gegroepeerd op alfabet, met aan het slot ordinariumgezangen: Kyrie, Gloria etcetera. De meeste zijn zowel in de oorspronkelijke taal als in het Nederlands afgedrukt, enkele alleen in de oorspronkelijke taal.

Iona Community

De Iona Community ontstond in de jaren rond de Tweede Wereldoorlog in Glasgow, en beoogde de band tussen geloof, kerk en maatschappelijk leven te herstellen. Als eerste duidelijke actie daarbij herbouwden predikanten-in-opleiding en werkloze arbeiders de vervallen abdij op het eiland Iona. Sindsdien is dit eiland een plaats van ontmoeting, en verleent het de naam aan de gemeenschap. Kernthema's zijn gerechtigheid, navolging van Jezus Christus, heelheid van de schepping, inclusief denken en spreken.

Vertalingen

Vertalingen en selectie van liederen in deze bundel werden door de Iona Community en zijn Resource Group goedgekeurd. Er verschijnt veel materiaal uit Iona; het is de uitdrukkelijke wens van de beweging dat er geen eenzijdige selecties uit circuleren.

Inhoudslijsten

  • De volledige inhoud van de bundel is te vinden op de subpagina Inhoud.
  • De liederen die al zijn ingevoerd in de Kerkliedwiki staan vermeld op de subpagina Liederen.