Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Oude en nieuwe zangen

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Oude en nieuwe zangen
Bundel Van Woensel Kooy
Samensteller S.M. van Woensel Kooy
Uitgever Voorhoeve
Jaar 1954
Editie(s)
12e geheel herziene druk

In 1911 verscheen de eerste uitgave van de liederenbundel Oude en nieuwe zangen, bijeengebracht door mevrouw ('mejuffrouw') M. van Woensel Kooy. Vele van deze liederen vonden hun weg naar de kerkelijke bundels en behoren sindsdien tot het geestelijk bezit van het gehele protestantse deel van ons volk. Naast 11 drukken van deze liedbundel verscheen in 1932 een nieuwe bundel het licht, Laudamus geheten. De 12e - hier beschreven - druk is gepubliceerd na het overlijden van mevrouw Van Woensel Kooy onder auspicien van de naar haar genoemde stichting, onder leiding van prof. dr. G. van der Leeuw. Deze 12e druk bevat de meest bekende en geliefde liederen uit de eerdere edities, daarnaast een aantal uit Laudamus en enkele geheel nieuwe liederen, deels vertaald, deels nieuw gedicht en gecomponeerd.

Muziek

Alle toonzettingen van de uit de vorige bundels overgenomen liederen zijn opnieuw gecontroleerd en bewerkt. Van sommige liederen zijn cantus figuratus (c.f.) bewerkingen gemaakt. De gehele bundel is in de eerste plaats bedoeld voor koor, maar de stichting hoopt dat ook in het huisgezin de bundel veelvuldig gebruikt zal worden.