Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Willem van Twillert

Uit Kerkliedwiki
(Doorverwezen vanaf Twillert, W. van)
Ga naar: navigatie, zoeken
Willem van Twillert
Willem van Twillert
Geboren Bunschoten, 13 mei 1952
Website

Willem van Twillert is organist en componist. Sinds 1979 is hij organist van de Johanneskerk te Amersfoort.

Van Twillert fungeert regelmatig als jurylid bij Nederlandse orgelconcoursen. 2000, 2004 en 2010 jurylid voor de Stichting Groningen Orgelland ten behoeve van amateurorganisten; 2003 op als jurylid bij de door het Reformatorisch Dagblad en De Orgelvriend georganiseerde compositieprijsvraag "Wie componeert het mooiste voorspel?". Samen met zijn vrouw beheert Van Twillert de Stichting Promotie Orgelprojecten (Stichting P.O.P.).

Opleiding

Hij begon zijn loopbaan als kerkorganist in 1967 in de Maranathakerk in Bunschoten. Hij werd daarvoor vanaf 1965 opgeleid bij Henk Seldenthuis aan de Regionale Muziekschool Amersfoort. Van Twillert behaalde in 1976 aan het Conservatorium van de Vereniging Muzieklyceum te Amsterdam het diploma Onderwijs acte B Orgel bij Piet Kee en Praktijkdiploma Protestantse kerkmuziek bij Piet Kee en o.a. Frits Mehrtens.

In 1976 was hij finalist bij het Franse orgelconcours Grand Prix de Chartres. In 1978 behaalde Van Twillert cum laude het diploma Uitvoerend Musicus (UM) en de aantekening improvisatie bij de Acte B voor Orgel bij Piet Kee aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam.

Werken

  • In de bundel Nieuwe voorspelen & begeleidingen bij het Liedboek (Boekencentrum 2021) zijn drie bijdragen van Van Twillert opgenomen (lied 719, 828 en 843).
  • Ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan van de Remonstrantse Broederschap in 2019 kreeg Van Twillert de opdracht om een cantate te componeren 'Rust en verwondering' en twee melodieën te maken op liedteksten van Sytze de Vries: Wat ons uitdaagt en Wat ons beweegt en gaande houdt. Deze twee koralen verschenen in 2020 in de bundel Op vleugels van Sytze de Vries.

Prijzen en onderscheidingen

Van Twillert won diverse compositieprijzen:

  • Toccata à la Chaconne, (orgel) tweede prijs van de jury en publieksprijs Hinsz Compositieconcours, Kampen, 2005.
  • Sequence for choir and organ, ereprijs Poolse internationale componisten-competitie, Mikolów, 2007.
  • Par le Temps (orgel), Prix Gaston Litaize, Festival du Comminges in Frankrijk.

In 2019 ontving Willem de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Externe links

Liederen