Kerkliedwiki bundels.png
Wie ons steunt met € 10,- krijgt een leuk aandenken: de unieke Ubi-cari-tas
info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki verzorgt een wekelijkse podcast: Luistertroost! Onze alternatieve omgang met het kerklied, nu samen zingen in de kerk niet kan. Zo houden we de lofzang en de troost van liederen gaande.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Waar zal uw schat zijn

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is niet te vinden in één van de veelgebruikte liedbundels.
Mogelijk staat het wel in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
Waar zal uw schat zijn
Het lied van de schat in de hemel
Vorm Strofelied
Herkomst
Taal Nederlands
Land Nederland
Periode 1960
Tekst
Dichter Willem Barnard
Bijbelplaats Matteüs 6:19-21
Marcus 17
Metrisch 5-5-5-4-5-5-5-4
Muziek
Componist Frits Mehrtens
Solmisatie 6-5-6-5-3
Gebruik
Kerkelijk jaar Veertigdagentijd
Trefwoord Quadragesima
Liedbundels
Adem van het jaar 77
Lied van de week 881004
Willem Barnard en Frits Mehrtens schreven resp. de tekst en melodie van Waar zal uw schat zijn?, een lied bij het evangelie van Aswoensdag.

Tekst

Ontstaan

Dit lied is ontstaan in de Amsterdamse 'Nocturnen-tijd', die plaatsvond in de Maranathakerk. ===Inhoud===Barnard schreef dit schriftlied naar het evangelie, zoals dat volgens het oude Romeinse Missaal gelezen wordt op Aswoensdag, bij het begin van de veertigdagentijd. De rijmwoorden 'kyrieleis' en 'paradijs' zijn hiervan een duidelijke toespeling. Maar ook in combinatie met een evangelielezing uit Markus 17, over de rijke jongeling wiens bezit hem de weg versperde naar het eeuwig leven, is dit lied inzetbaar.

Muziek

Oorspronkelijk noteerde Mehrtens het ritme als achtsten-noten (zie o.a. De adem van het jaar); in 'Lied van de Week' zijn kwartnoten genoteerd. Dit is een indicatie voor het tempo: niet te traag.

Zettingen om te zingen

In 'Lied van de Week' is de originele koorzetting van Frits Mehrtens opgenomen, zoals eerder gepubliceerd in een uitgave van de Commissie voor de Kerkmuziek (nr. 41). Bij de tweede en derde strofe zijn zettingen geschreven door Cor Brandenburg. Deze verschenen in 1985 in 'Zoet Hout - Goed Koper', ter gelegenheid van een Mehrtens-herdenking op een samenspeeldag in Amersfoort. De bewerking van vers 2 kan zowel vocaal als instrumentaal worden uitgevoerd. De bewerking van vers 3 is instrumentaal bedoeld, maar mannenstemmen kunnen eventueel op 'noe' de ostinato-baslijn neurieën. Een octaaf hoger klinkt dan de melodie, terwijl de bovenstem wel strikt instrumentaal is.