Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.
|
Wie zal voor God verschijnen
Mogelijk staat het ook in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
Willem Barnard schreef Wie zal voor God verschijnen voor zondag Judica onder de titel Van de hogepriester. Het is in diverse bundels opgenomen, vaak met verschillende melodieën.
Opname beluisteren
Tekst
De tekst is auteursrechtelijk beschermd en kan daarom hier niet worden weergegeven.
Ontstaan
Dit lied maakt onderdeel uit van de cyclus voor de Stille Week 'Een dubbel-lied van veertig regels', waarin heel de vastentijd samengevat wordt met verwijzingen naar de zondagen Invocabit, Reminiscere, Oculi, Laetare en - in casu - Judica.
Inhoud
In het de epistellezing voor zondag Judica, Hebreeën 9: 11-15, is sprake van Christus, die als hogepriester eens en voor altijd is binnengegaan in het heiligdom, 'waardoor hij een eeuwige verlossing verwierf'. Het lied van de hogepriester berust dus op deze epistellezing, maar is meer dan alleen een lied voor die ene zondag. De dichter schrijft hierover in een toelichting: 'Op deze zondagen, zo dicht bij Pasen, komt de essentie van heel het geloof ter sprake en men zou zulke liederen dan ook telkens 'aan Tafel' kunnen zingen'.
De drie achtregelige strofen hebben als rijmschema ab ab cd cd. De beginregels van de strofen luiden:
- 1. Wie zal voor God verschijnen
- 2. De Heer is voortgevaren
- 3. Hoe staat het voorgeschreven.
Muziek
In de toelichting in Barnards Verzamelde Liederen schrijft de dichter Barnard: 'In Zingt Jubilate is het lied opgenomen als no. 355, op de melodie van O Haupt voll Blutt und Wunden, terecht'.
Het lied is in verschillende bundels opgenomen, vaak met verschillende melodieën, zie het informatieblok hiernaast.
Muziekuitgaven
Zie Wie soll ich dich empfangen (melodie) voor een overzicht van alle (orgel)literatuur en koorbewerkingen bij melodie a.
Zie Herzlich tut mich verlangen (melodie) voor een overzicht van alle (orgel)literatuur en koorbewerkingen bij melodie c.
Zie Psalm 128 (melodie) voor een overzicht van alle (orgel)literatuur en koorbewerkingen bij melodie d.
Zie Roept God een mens tot leven (melodie) voor een overzicht van alle (orgel)literatuur en koorbewerkingen bij melodie e.
Zie Ist Gott für mich, so trete (melodie) voor een overzicht van alle (orgel)literatuur en koorbewerkingen bij melodie f.
Hymnologische informatie
- In bijna alle bundels waarin het lied is opgenomen, ook in Barnards eigen Verzamelde Liederen, telt het lied drie strofen. Opvallend is dat Zingt Jubilate vijf strofen heeft.
- Het lied heeft als titel Van de hogepriester in Verzamelde Liederen, lied 22. Het Gereformeerd Kerkboek 2017 heeft als titel Een lied van de tabernakel. Dat is onjuist. In Verzamelde Liederen is Van de tabernakel de titel van het voorgaande lied.
- De melodie van Anton Verheij is ontleend aan het lied O 't is zoo zoet te rusten (melodie).
- De Friese vertaling Wa kin foar God ferskine? van Folkert Verbeek staat zowel in de bundel Lieten fan leauwe en langstme als Tuskentiden.
Literatuur
- Guillaume van der Graft, Verzamelde Liederen; uitgeverij De Prom, Baarn, 1986.
- In wind en vuur - II, p. 311-314