Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Wij zingen bij de gratie van het graan

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is niet te vinden in één van de veelgebruikte liedbundels.
Mogelijk staat het wel in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
Wij zingen bij de gratie van het graan
Paaslied
Vorm Strofelied
Herkomst
Taal Nederlands
Land Nederland
Periode 20e eeuw
Tekst
Dichter Jaap Zijlstra
Bijbelplaats Johannes 12:24
1 Korintiërs 15:27
Matteüs 13:8
Lucas 8:8
Genesis 26:12
Marcus 4:20
Matteüs 13:23
Metrisch 8-8-8-8
Muziek
Componist Ignace de Sutter
Solmisatie 1-3-4-5-3-4-3-2-3
Gebruik
Kerkelijk jaar Paastijd
Allerheiligen
Allerzielen
Voleinding
Thema Uitvaart
Oogst
Levenseinde
Rouw
Verwachting
Liedbundels
Lied van de week 870414
Van harte brengen wij U lof 42

Wij zingen bij de gratie van het graan is een lied van Jaap Zijlstra (1933-2015), getoonzet door Ignace de Sutter (1911-1988).

Tekst

Het gedicht noemt in de eerste regel het woord 'gratie'. Onmiddellijk zie je het voor je: bevallig wuivend graan op de akker. Tegelijkertijd verwijst het woord naar Gods royale genade die zich toont in de opwekking van Christus die 'opstaat als een man'. 'Ontbonden' breekt Hij uit in opstanding.

Zo staan in alle strofen kernwoorden die verwijzen naar de graankorrel die in de akker is gezaaid. En in elke strofe ook een verwijzing naar Christus.

Een ouderwetse woord als 'garve' behoeft wellicht enige toelichting: een bos graanhalmen, een korenschoof. Het roept bij mij een herinnering op aan de woorden van mijn grootvader aan het graf van diens vader, een loonwerker op de Zeeuwse klei. Hij vertelde beeldend hoe zijn vader met zijn grote handen een garve graan in de hand nam en met een sikkel afsneed. Beeld van de oogst, van voltooid leven dat geoogst wordt.

Een mooi een veelzeggend beeld is ook de smalle vore van het graf. Het sterven van Christus wordt vergeleken met een vore (een insnijding van de ploeg in de akker) waaruit de graanhalmen tevoorschijn komen.

Muziek

Het is een voortdurend samentrekkende en expanderende beweging, die Ignace de Sutter in de afwisseling van de melodieregels neerlegde; de beelden die het gedicht van Zijlstra kenmerken nodigen hiertoe ook uit. Zo komt bijvoorbeeld in strofe 1 deze wisselwerking tot stand met behulp van het beeld 'het graag dat opstaat' (r. 2) tegenover het kleine beeld van 'de korrel' (r. 3), waardoor regel 4 weer 'uitbreekt in verrijzenis'. Wie deze wisselwerking in de tekst eenmaal heeft opgemerkt, ziet dat die in vrijwel het hele gedicht wordt voortgezet.

Bewerken om te zingen

De vierstemmige koor- en orgelzetting van Cor Brandenburg (opgenomen in 'Lied van de Week,april 1987) sluit bij de gesignaleerde beweging aan door harmonisch compact te blijven in de oneven regels. In de even regels waaiert de harmonische ligging steeds uit.