Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 12.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 12.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Actueel: Zingen met Luther en Bach. Dordrecht (26 juli), Groningen (7 september), – In 2025 zijn er nog 2 van de 12 gratis zangmiddagen, verspreid over het land! Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Wind, waai in onze oren

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is niet te vinden in één van de veelgebruikte liedbundels.
Mogelijk staat het wel in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
Wind, waai in onze oren
Genre Lied met refrein
Herkomst
Titel Ballade van het laatste wonder
Taal Nederlands
Land Nederland
Periode 1990
Tekst
Dichter Ria Borkent
Bijbelplaats Jeremia 23:19
Handelingen 2:2-4
Openbaring 21:4-5
Genesis 1:3-5
Jesaja 60:1
Johannes 1:9
Daniël 3
Psalm 18:8-9
Lucas 24:32
Openbaring 22:2
Matteüs 3:16
Johannes 4:13-14
Johannes 7:38
Psalm 85:11
Metrisch 7-7-7-8-7-8-7-8-7 / 7-8-8-10
Muziek
Componist Adriaan Koops
Gebruik
Kerkelijk jaar Trinitatis
Voleinding
Liturgie Kyrie
Gloria
Thema Vrede en gerechtigheid
Verwachting
Liedbundels
Een vogel is er thuis 215

Wind, waai in onze oren is een lied geschreven door Ria Borkent en op muziek gezet door Adriaan Koops.

Opname beluisteren

Tekst

De tekst bestaat uit vier verhalende strofen van negen regels en een refrein van vier regels. De refreinen zijn deels gelijk, deels variërend. De eerste regels luiden

  1. Wind, waai in onze oren
  2. Licht, schijn in onze ogen
  3. Vuur, brand in onze harten
  4. Water, breng het ons te binnen

Refrein 1 luidt : Wind, waai in onze oren dat het anders worden zal, dat het wonder wordt geboren: een nieuwe aarde in een nieuw heelal.

De tekst is auteursrechtelijk beschermd en kan daarom hier niet worden weergegeven.

Ontstaan

Het lied is begin jaren negentig geschreven. Geïnspireerd door de gepassioneerde drift in de muziek van de Belgische zanger Jacques Brel schreef Ria Borkent de tekst van 'Wind, waai in onze oren'. De tekst was haar debuut in het Christelijk Literair Tijdschrift Woordwerk, juni 1990, onder de titel 'Ballade van het laatste wonder'. Verschillende componisten schreven er een melodie bij. Voor haar Verzamelde Liederen koos zij die van Adriaan Koops.

Inhoud

Het lied is een Kyrie en Gloria ineen, aanvechting en verwachting ineen, klacht en wending, als in Psalm 13. Wind, Licht, Water en Vuur worden voorgesteld als personages met wie we in gesprek zijn. De vier strofen bij de elementen Wind, Licht, Vuur, Water, tonen per couplet de dubbele aard ervan: verschrikking en bescherming, vernietiging en redding. Het refrein bezingt de reddende kant: 'dat het anders worden zal / (...) / een nieuwe aarde in een nieuw heelal.' De genoemde bijbelgegevens in de kolom rechts op deze pagina zouden met vele te vermeerderen zijn, ze geven enkele kernteksten.

Muziek

De meeslepende melodie van componist Adriaan Koops draagt de visionaire tekst en is ook geïnspireerd door de Franse chanson waarbij de tekst, en het overdragen daarvan, centraal staat. De melodie staat in een 6/8ste maat en kenmerkt zich door de vele syncopes waarbij de 4e tel wordt voorgetrokken waardoor de melodie een stuwend karakter krijgt. De melodie bestaat uit 3 gedeelten waar bij elk gedeelte de sfeer indringender wordt. De melodie van het eerste gedeelte begint op de terts van de tonica, het tweede gedeelte begint een kwart hoger en beweegt zich in de subdominant. Het derde gedeelte (refrein) staat in de majeur variant van de subdominant en bereikt hier ook het hoogtepunt van de melodie. Het begeleidingsfiguur met een arpeggio-achtige beweging in onder andere de intro symboliseert de waaiende wind, het schijnende licht, het brandend vuur en het zuiverende water.

Zettingen

Melodie en zetting van Adriaan Koops zijn te vinden in de Begeleidingsbundel 'Een vogel is er thuis', Muziekuitgeverij Nootzaak, Deventer 2023

Bewerkingen om te zingen

Bewerkingen om te spelen

Muziekuitgaven

Hymnologische informatie

Culturele informatie

Literatuur

Tekst verscheen als gedicht 'Ballade van het laatste wonder' in het Christelijk Literair Tijdschrift Woordwerk, juni 1990

Externe links

Voetnoten

Beginnetje 2.png Dit artikel is helaas nog slechts een beginnetje. Kerkliedwiki nodigt u uit uw kennis te delen door het artikel te verbeteren.