Kerkliedwiki bundels.png
Wie ons steunt met € 10,- krijgt een leuk aandenken: de unieke Ubi-cari-tas
info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki bevat nu informatie over ruim 4.500 liederen! Wie ons steunt met € 10,- krijgt een leuk aandenken: de unieke Ubi-cari-tas.

Hier vind je tips voor het zoeken op deze website. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Zegevierend komt hij schijnen

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is niet te vinden in één van de veelgebruikte liedbundels.
Mogelijk staat het wel in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
Zegevierend komt hij schijnen
Een ballade over Simson
Genre Bijbels vertellied
Vorm Strofelied
Herkomst
Taal Nederlands
Land Nederland
Periode 1986
Tekst
Dichter Jaap Zijlstra
Bijbelplaats Rechters 13
Rechters 14
Rechters 15
Rechters 16
Rechters 17
Metrisch 8-7-8-7-8-3-8-3
Muziek
Componist Theo Goedhart (a)
Melodie Gelijk als de witte zwanen (b)
Solmisatie 3-5-1-3-2-5-6-3
Gebruik
Bijbels persoon Simson
Liedbundels
 LvdW 860715   VHL 14   ZGel 4-59 

Zegevierend komt hij schijnen is een lied met tekst van Jaap Zijlstra en muziek van Theo Goedhart. De dichter schreef het lied met in gedachten de melodie van 'Gelijk als de witte zwanen', die desgewenst ook te gebruiken is.

Tekst

Ontstaan

Jaap Zijlstra schreef dit lied op verzoek van de redactie van 'Lied van de Week', een radioproject van NCRV en uitgeverij Boekencentrum.

Inhoud

In de ballade-achtige tekst worden de verhalen uit Richteren 13, 14, 15 en 16 verwoordt. Soms wordt de kern van het verhaal in het lied weergegeven, soms biedt de tekst uitleg bij het schriftwoord. Het lied kan niet worden gezongen zonder dat het Simson-verhaal uitvoerig wordt verteld.

De eerste strofe correspondeert met Richteren 13. Simson, als 'zoon van de zon'. In zijn naam licht op, hoe Israël niet zelf zijn bevrijder kan verwekken. Deze is van God gegeven en wordt door Zijn Geest bestraald. Na een generatie - 40 jaar - in de nacht en nevel van het onbesneden Filistijnendom te hebben doorgebracht, krijgt Israël een richter. In diens verhaal blijkt de bedenkelijke hartstocht tot drager van een roeping te worden. Zijn voorkeur voor Filistijnse dames wordt een instrument in de strijd. De Geest van God leidt langs eigenaardige wegen, waar voor moralisme geen plaats is. Strofe 2 vat het raadsel samen, dat SImson aan zijn bruidsjonkers opgeeft. Via chantage van de bruid vinden zij de oplossing. In het verhaal van Simson en de Filistijnen, zijn trouw en ontrouw, zijn zwakte en sterkte, klinken ook de vragen door van Israëls verhouding tot de volken, van zijn trouw en ontrouw aan God. Strofe 3 vertelt Richteren 15. De toorn om een gekrenkte liefde geeft Simson vorm in het beruchte verhaal van de vossen, die hij de oogst laat verbranden. De onbetrouwbaarheid van de onbesnedenen is hier méér dan een persoonlijk motief. Strofe 4 kent opnieuw als aanleiding: Simsons hartstocht en zwakheid. Toch wordt in zijn daad het heilswerk van Christus verbeeld gezien: Gaza, de stad in de diepte, staat dan voor het dodenrijk. De poorten van deze hel worden weggedragen en afgeleverd, als overwinningstrofee, in Hebron, op de top van de berg. Het is Israëls koningsstad. Zo heeft ook Christus 'de poorten van de hel overweldigd'. Ook strofe 6 betrekt de hele Simsongeschiedenis op Christus: de titels 'zonne der gerechtigheid', 'licht van de wereld', het 'dopen met vuur' en het 'leven als offer' zijn alle - soms letterlijke - verwijzingen. (Bron: geparafraseerd overgenomen uit de toelichting bij Lied van de Week, juli 1986).

Muziek

Dit lied is getoonzet door Theo Goedhart, van wie in 'Lied van de Week' ook een vierstemmige koorzetting is opgenomen. .

Literatuur

Toelichting:

  • S.de Vries/C.Brandenburg: Lied van de week 860715
Beginnetje 2.png Dit artikel is helaas nog slechts een beginnetje.
Voor meer beginnetjes zie de categorie Kerkliedwiki:Beginnetje lied