Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 12.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 12.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Actueel: Zingen met Luther en Bach. Assen (10 mei), Zwolle (17 mei), Amersfoort (18 mei), Dordrecht (26 juli), Groningen (7 september), – In 2025 zijn er 13 gratis zangmiddagen, verspreid over het land! Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Zingenderwijs

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Zingenderwijs
Nieuwe teksten op bekende melodieën
Samensteller Rita Hoeve
Barbara Leijnse
Uitgever Kok
Jaar 2005

Zingenderwijs : Nieuwe teksten op bekende melodieën

De samenstellers geven antwoord op de vraag Waarom gebruiken we oude melodieën? als volgt: We ervaren hoe tijdrovend en veeleisend het is nieuwe liederen in te studeren met de gemeente of de parochie, en weten ook dat mooie nieuwe teksten vaak in de la blijven liggen. Daarnaast zijn er veel geliefde melodieën die wij en vele anderen graag blijven zingen. Voor het schrijven en verzamelen, en soms: bewerken, van de teksten hanteerden de samenstellers een paar uitgangspunten:
Relatie tussen thematiek en melodie. Bepaalde liederen zijn in onze beleving zo verbonden met de tijd van het kerkelijk jaar of met bepaalde rituelen dat deze melodieën bij voorkeur worden gebruikt voor teksten in dezelfde tijd of voor hetzelfde ritueel.
Relatie tussen taal en theologie. De taal in religieuze liederen is gerelateerd aan theologie of opvattingen over God en mensen. Wij gaan uit van een positief mensbeeld en geloven in een God die bij mensen wil zijn, zodat mensen elkaar nabij kunnen zijn.
Taalgebruik. Taal dient eigentijds, inclusief en beeldend te zijn. Op die manier wordt taal toegankelijk en daardoor gemeenschapsbevorderend. Inclusieve taal betekent dat we letten op variatie in het benoemen van God en mensen en van de wijze waarop de relatie tussen God en mens wordt benoemd.

Titeloverzicht liederen

  • Inhoud – de volledige inhoudsopgave met de titels van alle opgenomen liederen in deze bundel.
  • Liederen – de liederen die al zijn ingevoerd in de Kerkliedwiki.
Beginnetje 2.png Dit artikel is helaas nog slechts een beginnetje. Kerkliedwiki nodigt u uit uw kennis te delen door het artikel te verbeteren.