Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Zwoegend volk van zwervelingen

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is te vinden in de volgende veelgebruikte liedbundel(s):
Zingt Jubilate 716
Mogelijk staat het ook in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
Zwoegend volk van zwervelingen
Het lengen der dagen
Vorm Strofelied
Herkomst
Taal Nederlands
Land Nederland
Periode 1966
Tekst
Dichter Tom Naastepad
Bijbelplaats Deuteronomium 11:8-32
Genesis 12:1-9
Metrisch 8-7-8-8-3
Muziek
Componist Ignace de Sutter
Solmisatie 3-2-1-2-3-1-7-5
Gebruik
Kerkelijk jaar Pinksteren
Allerheiligen
Voleinding
Liedbundels
Zingt Jubilate 716
De woorden gezongen 18
Het lied op onze lippen 63
Liederen van het begin 25
Zingend Geloven 3-25

De Vlaamse priester-musicus Ignace de Sutter schreef - zo wil het verhaal - in ongeveer 10 minuten de melodie bij het lied Zwoegend volk van zwervelingen van Tom Naastepad.

Tekst

Dit lied is een van de vele die de dichter schreef bij het boek Deuteronomium. Het 'zwoegend volk van zwervelingen' (strofe 1) krijgt, aangekomen in het grensgebied van het beloofde land, te horen wat tot zegen dient en wat niet. Anders gezegd: waar zegt God 'ja' tegen (dat is zegen) en waar zegt Hij 'nee' tegen (dat is de vloek der ongehoorzaamheid).

Wanneer de leefregels (zoals o.a. vermeld in Deuteronomium 11: 8,9) in acht worden genomen, wordt het land van zegeningen ontvouwd (strofe) 1, dan mogen de geduldige hoorders 'zich haasten naar dit oord' (strofe 2) en is er 'de volle oogst' (strofe 3). Dan zal ook blijken, dat 'het Woord van den beginne / nieuw van taal' is geworden (strofe 4). Het zijn allemaal beloften, die een 'erfenis van man op man' (strofe 5) inhouden en die van geslacht op geslacht geldig blijven.

De vijf vijfregelige strofen hebben als rijmschema a (slepend) b (staand) a a b, een schitterend patroon voor 'dit voortgeplante zingen' (strofe 5). (Bron: toelichting ontleend aan het Documentatieblad bij Zingend Geloven, III-25.)

Inhoud

De beginregels van de strofen luiden:

  • 1. Zwoegend volk van zwervelingen
  • 2. Wie in 't horen was geduldig
  • 3. Al zijn dagen zullen lengen
  • 4. Vurig leven van beminnen
  • 5. Nieuwe taal van stervelingen.

Muziek

Het spreekritme, waarin De Sutter zijn melodie schreef, is herkenbaar in het doorlopende kwartenritme. Alleen in de b-rijmregels komen halve noten voor. De noten bes-a-g waar regel 1 mee begint en regel 5 mee eindigt, worden veelvuldig in deze of omgekeerde gestalte (regel 2) toegepast. Op opgeschoven: regel 3 begint met een terts hogere omkering van dit motief. Regel 4 is, door gelijk rijm, een toon lagere herhaling van regel 3. Dit alles komt de spreektrant zeer ten goede. De melodische spanningsboog beloopt een none (d-een gestreept in de eerste regel; es-tweegestreept in de derde regel).

Zettingen om te spelen

In het kerkmuziekblad 'Zoet Hout - Goed Koper' verschenen in 1979 twee zettingen bij dit lied van Nico Verrips, maar onder een foute titel. Het werd daar gepubliceerd als 'Zwoegend volk van stervelingen'!