Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Alles wat adem heeft, love de Heer

Uit Kerkliedwiki
Versie door Dick Bos (overleg | bijdragen) op 4 feb 2017 om 13:49 (typo's)
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is te vinden in de volgende veelgebruikte liedbundel(s):
Liedboek 2013 150b Tussentijds 46 Gereformeerd Kerkboek Gezang 26 Gezangen voor Liturgie 150-II Oud-Katholiek Gezangboek 289 Zangen van Zoeken en Zien 231
Mogelijk staat het ook in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
Alles wat adem heeft, love de Heer
Vorm Beurtzang
Herkomst
Taal Nederlands
Land Nederland
Psalm 150
Type Lofpsalm
Halleluja-psalm
Latijnse titel Laudate Dominum
Vulgaat Psalm 150
Tekst
Dichter Ida Gerhardt
Marie van der Zeyde
Bijbelplaats Psalm 150
Muziek
Componist Antoine Oomen
Solmisatie 5-1-7-1-5-6-5-1-2-3
Gebruik
Kerkelijk jaar Paastijd
Thema Loven en danken
Liedbundels
Liedboek 2013 150b
Tussentijds 46
Gereformeerd Kerkboek Gezang 26
Gezangen voor Liturgie 150-II
Oud-Katholiek Gezangboek 289
Zangen van Zoeken en Zien 231
Rechten
Rechthebbende Annie Bank Edition (muziek)

Alles wat adem heeft, love de Heer is een beurtzang van Psalm 150 geschreven door Ida Gerhardt en Marie van der Zeyde en op muziek gezet door Antoine Oomen.

Opname beluisteren

Uitvoering van het Christelijk Gemengdkoor Scheppingsgave, met bijbehorende doxologie.

Liturgisch gebruik

De vijfde zondag in de paastijd draagt de naam ‘Cantate’, ontleend aan de eerste zin van de introïtusantifoon: ‘Cantate Domino canticum novum’: ‘Zing de Heer een nieuw lied’ (Psalm 98,1). Een zondag waarop de lofzang dus een voorname plaats mag hebben! Het loflied bij uitstek is Psalm 150. De tekst is een en al lofprijzing en alle instrumenten hebben daaraan deel.

Lied 150b is geschreven als beurtzang en deze vorm is vooral bestemd om te zingen als antwoordpsalm: de psalm na de oudtestamentische lezing. De antwoordpsalm is een beurtzang, waarbij een kernzin uit de psalm tot refrein is gemaakt. De voorzanger (cantor) of voorzangersgroep (cantorij) zingen de psalmverzen en na elk psalmvers wordt geantwoord met het refrein.

De tekst is de onberijmde psalm volgens de vertaling van Ida Gerhardt en Marie van der Zeyde. Antoine Oomen schreef een heel eenvoudig refrein: het eerste deel is voor voorzang, het tweede deel voor gemeente. De psalmverzen kunnen zowel eenstemmig met begeleiding als meerstemmig (a capella of met begeleiding) gezongen worden. De muziek daarvan staat in het koorboek. Wel vraagt de muziek bij uitvoering de nodige aandacht. Het tempo moet breed gekozen worden (de componist geeft zelfs 69 kwartnoten per minuut aan, maar dat is wel erg langzaam!). De voorzangverzen zijn wel in vaste notenwaarden geschreven (voornamelijk achtsten), maar de aanduiding ‘senza misura’ duidt niet alleen op het ontbreken van maten, maar ook op een vrije uitvoering van het ritme. De tekstaccenten zijn daarbij uitgangspunt.

(Bron: Pieter Endedijk)

Muziek

Zettingen om te zingen

De eigensoortige toonzetting van Antoine Oomen, gepubliceerd in 'Lied van de week : zingend antwoorden op de Schrift : verzameld en geschreven in opdracht van de NCRV', jrg. 5 (1989) nr. 8 (augustus), gaat uit van volk, voorzang, SATB-koor en orgel, maar een uitvoering door gemeente, vierstemmig koor en orgel volstaat ook. Na een orgelinleiding zingt het koor de refreinregel voor, waarna die door de gemeente wordt overgenomen. Alle (onberijmde) verzen worden vierstemmig gereciteerd door het koor/de cantorij en telkens besloten met dezelfde refreinvorm. Antoine Oomen nam als basis een formule die afhankelijk van het aantal lettergrepen kan worden verlengd of verkort. Het is een eenvoudige formule, die begint op de grondtoon, D-groot, en halverwege de strofe ineens in de subdominant-toonsoort G vervolgt, maar afsluit op het A-akkoord, om goed op het refrein aan te kunnen sluiten. De doxologie, opgenomen in Gezangen voor Liturgie en Zangen van Zoeken en Zien, kan naar keuze wel of niet worden gezongen.