Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Als appelbloesem in de winter

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Als appelbloesem in de winter is een kerstoratorium. De teksten zijn geschreven door Marijke de Bruijne en op muziek gezet door Anneke van der Heide, Peter Rippen en Chris van Bruggen. Het is een werk voor koor, solo’s, spreekstemmen en gemeentezang.

Thema's

Marijke de Bruijne zei over dit oratorium onder meer: "Rode draad is het Bijbelverhaal dat steeds in (korte) gedeelten in een moderne vertaling wordt gelezen en het geheel van teksten en liederen bij elkaar houdt. De vertolking geschiedt door een spreekstem, een manier om rust in het geheel te krijgen. Bij een klassiek oratorium zou dit een recitatief zijn. Daaromheen zijn de teksten en liederen gegroepeerd. De teksten zijn bedoeld als reflectie op het vertelde, maar vooral ook als actualisering: wat betekenen die teksten nú? Soms heb ik gegevens uit de voorchristelijke tijd gebruikt, bijvoorbeeld de terugkeer van het licht vieren. De titel is ontleend aan gebruik om op 6 december een tak van de appelboom in huis te zetten, zodat die met kerst zou bloeien: een symbool van eeuwig leven, van vernieuwing en verjonging en leven in de ‘dode’ tijd van het jaar".

Samenhang met andere werken

‘Als appelbloesem in de winter’ is de eerste van het drietal oratoria die geschreven werden door Marijke de Bruijne en op muziek gezet door Anneke van der Heide, Peter Rippen en Chris van Bruggen. Ze zijn een vervolg op elkaar. De ‘appelbloesem in de winter’ komt ook in het pinksteroratorium Aanwezig terug. Met Kerst haalde men een tak van een appel- of kersenboom in huis en die werd in bloei getrokken: teken dat het leven na alle duisternis terug zou komen. Symbool voor de hoop op en de belofte van hernieuwde groei in de lente. Symbool van hoop die niet sterft, van licht dat terugkomt, hoop die we ook tegenkomen in hun paasoratorium Als de graankorrel sterft.