Kerkliedwiki bundels.png
Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen!

Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.
Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas.

Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki wijst je de weg naar meer dan 10.000 liederen! Tips nodig? Zo kun je een lied zoeken. Hier vind je een overzicht van alle liedbundels.

Op Liturgiewerkplaats.nl bieden we je inspiratie en concrete tips rond kerkmuziek en vieren Abonneer je op de nieuwsbrief.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

Claude Goudimel

Uit Kerkliedwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Claude Goudimel (geboren omstreeks 1500 in Vaison bij Avignon (of: omstreeks 1514 in Besançon); overleden op 24 augustus (of: 28 augustus) 1572 in Lyon) was een Franse componist.

Leven

Goudimel leefde in Paris, Metz, Besançon en Lyon. Hij was waarschijnlijk een leerling van de Nederlander Josquin Desprez, en richtte omstreeks 1540 in Rome een muziekschool op, waaruit voortkwamen Giovanni Animuccia, Giovanni Maria Nanino, en ook Giovanni Pierluigi da Palestrina. Hij was een Hugenoot en stierf als slachtoffer in de Bartolomeusnacht.

Werken

Goudimel maakte zich bijzonder verdienstelijk doordat hij in 1565 de muziek van het zogenoemde Geneefse Psalter publiceerde. Het Geneefse Psalter bestaat uit een metrische vertaling van de Psalmen die zijn geschreven door Clément Marot und Théodore de Bèze. De melodieën zijn niet door Goudimel zelf geschreven. Hij verzamelde en maakte opnieuw het zetwerk.