Kerkliedwiki bundels.png
Wie ons steunt met € 10,- krijgt een leuk aandenken: de unieke Ubi-cari-tas
info@kerkmuzieknetwerk.nl
Kerkliedwiki bundels.png Kerkliedwiki heeft nu een dagelijkse podcast: Luistertroost! Ons alternatief, nu veel kerkdiensten zijn gestopt. Zo houden we de lofzang en de troost van liederen gaande.

Wil je ons werk steunen? Hier vind je meer over doneren of koop onze unieke Ubi-cari-tas. Meer weten of vragen over Kerkliedwiki? info@kerkmuzieknetwerk.nl

De aarde is van God alleen

Uit Kerkliedwiki
Versie door Ellen van der Sar (Overleg | bijdragen) op 6 feb 2016 om 15:22

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit lied is niet te vinden in één van de veelgebruikte liedbundels.
Mogelijk staat het wel in andere liedbundels. Kijk hiervoor in de infobox rechts, onder het kopje 'Liedbundels'.
De aarde is van God alleen
Vorm Strofelied
Herkomst
Taal Nederlands
Land Nederland
Periode 20e eeuw
Psalm 24
Schrijver David (volgens opschrift)
Latijnse titel Domini est terra
Vulgaat Psalm 23
Tekst
Dichter Willem Barnard
Bijbelplaats Psalm 24
Metrisch 8-8-9-8-8-9
Muziek
Melodie Psalm 24
Gebruik
Kerkelijk jaar Palmzondag
Liedbundels
 ADJ 90   LvdW 890314 
Willem Barnard schreef een berijming op Psalm 24: De aarde is van God alleen.

Tekst

Psalm 24 is de passende opmaat voor Palmzondag, wanneer op deze dag de traditie wordt gevolgd van de intocht in Jeruzalem. Waar wekenlang alles in het teken stond van de opgang naar de tempelstad, is er nu de aankomst. De tekst laat pelgrims/feestgangers zingen, ter ere van de aankomst van God zelf in zijn heilige stad. Onderstaande tekst nemen we - om het gebruik van de relatief onbekende tekst te bevorderen - integraal over uit de bundel van Willem Barnard: 'Verzamelde Liederen', nr. 173. <poem> De aarde is van God alleen, zijn geest gaat door de wereld heen, van hem zijn allen die hier wonen. Hij heeft aan nacht en oceaan een perk gesteld waarin voortaan een tuin van licht is voor zijn zonen.

Wie zal op hoge plaatsen staan, wie zal de tempel binnengaan van 's Heren heilige nabijheid? Alleen wie, wars van duist're macht, geen kind wil wezen van de nacht maar hart en handen heft in vrijheid.

God heeft zijn zegen toegedacht aan al wie op zijn zegen wacht, hij doet hen in zijn waarheid wonen. Luister naar hem, zijn woord, zijn stem, gij volk dat toebehoort aan Hem: heil Israël, - God zal 't u lonen.

Gij poorten van Jeruzalem, reikhalzend ziet gij uit naar hem die binnentreden zal met vrede. Wie is die hoge majesteit? De Heer, die zijn gezag uitbreidt, de Heer, die voor ons heeft gestreden.

Gij poorten, maakt uw ingang wijd! Daar keert de koning uit de strijd! Verheft u, dat hij ons regere. Wie is die majesteit, zo hoog? De Heer die voor ons volk uittoog. Alles wat ademt moet Hem eren!